fredag 20 juli 2018

Skötsel av rosor

Jag fick en fråga för någon vecka sen, hur jag får rosorna att blomma så vackert, och tips om skötsel efterfrågades...



Så gärna så gärna, kul att bli tillfrågad om trädgårdstips 😚 Rosor är jag verkligen ingen expert på, så mitt allra första råd, som jag (efter att ha haft en del problemrosor) numer lever efter själv, är att ta reda på vilka sorter som är friska, och sen välja dem! Läs på om rosorna innan köpet, står det till exempel att de kan drabbas av svartfläckssjuka går de bort direkt, oavsett hur vackra de är...

Till min senaste rabatt - Rosenrabatten här ovan - beställde jag rosor från Flora Linnéa, och där finns en beskrivning till varje ros. Jag är inte sponsrad men kan verkligen rekommendera denna sida när man skall välja rosor, även om man nu inte köper därifrån kan man ju kolla hur deras beskrivning av rosen är!


Leander, i knopp. 
...och utslagen. 

Alchymist.
För övrigt så är planteringen viktig, de skall ha bra jord och planteras djupt, på en solig plats. Jag brukar blanda upp befintlig jord med rosjord på påse. Hösten är en bra tid att plantera, därför att det är lättgrävt och så hinner rosen etablera sig inför nästa säsong. Gräv som sagt riktigt djupt och var noga med att ympstället på rosen kommer minst 10 cm under jordytan, gärna lite till. Vattna rejält efter plantering. På våren efter planteringen kan man krafsa upp jord, så att det blir en liten grop runt jorden, så den dels kan förgrena sig fint, och dels blir det lättare att vattna.

För vatten, ja det gillar rosor! Vatten, sol och näring. Det finns särskild rosgödning som man gödslar med en gång på våren och en gång till på sommaren, dock ej senare än i juli.





Wollerton Old Hall, ljuvlig Austinros.


Den enda av de fyra rosorna jag planterade här som inte har hållit vad den lovat, är rosen Desdemona. Den skulle enligt beskrivningen bilda en stark, mycket frisk buske med ett brett buskigt växtsätt. Hos mig är den än så länge mycket ynklig och klen, men den kanske kommer! Ni ser den - eller inte- längst fram i spetsen på rabatten. Ja, precis, den syns inte!

5 kommentarer:

  1. Precis så ska man tänka och göra om man ska ha lyckliga rosor. All information före köp, vad det än vara må, är det bästa knepet. Du är klok du... och därför min vän har du den vackra trädgård och de underbara rosor du förtjänar.

    Kramar i värmen från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Jag är inte så bra på just rosor. Dom jag har vet jag knappt namnen på och vissa är kruk-rosor från Ica, presenter som jag grävt ner. Trots denna torra sommar så har våra rosor blommat jättefint och rikligt. Kan kanske bero på att jag klippte ner dem ordentligt i våras. Roligt med en samlingsplats för trädgårdsbloggar. Jag har saknat det, kanske jag kommer tillbaks. Önskar dig en skön fortsatt helg. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  3. Eftersom jag har lite "hat-kärlek" till rosor, så lever mina rosor numera i en tynande tillvaro. I alla år i Stockholm så hade jag endast 2 klängrosor Flammentanz bredvid varandra och dom trivdes otroligt och blev enormt stora och blommade fantastiskt. Men...dom hade ju taggar - och det gillar inte jag!
    Alltså bestämde jag mig för att inte ha rosor alls här!!
    Men naturligtvis så blev man övertalad (var inte så svårt precis) och så satt jag både klängrosor (i follyn) och ett antal Austin-buskrosor. Och så blev det fler och fler under åren.....TROTS att dom egentligen inte trivs här. Dumt!
    Jorden här är alldeles för lätt och sandig, och nu med andra året med torka så har ett antal av dom dött och resten ser inte pigga ut alls. Och detta trots en massa vattning och ompyssling, så nu kommer dom som inte ser bra ut tas bort. Eller rättare sagt, dom försvinner av sig själva.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  4. Vilka vackra rosor du har!
    Här hos oss blommar rosorna som aldrig förr! De har ändå inte blivit särskilt ompysslade och borde ju torkat ihjäl men de blommar så vackert!
    Men dina tips är bra! Det är viktigt att veta hur blommorna trivs bäst!
    En del rosor har dött för oss när det var ett stort sorkår. De åt upp stammar och rötter under snön så de gick inte att rädda. Trist, för de var så vackra!
    Önskar dig en fortsatt fin sommar med förhoppningsvis lite regn mellan all sol!
    Kram/ Maria

    SvaraRadera
  5. Fantastiskt fina rosor! Jag tycker mycket om färgerna. Och så vackra dom är tillsammans med de milt blå nävorna. Jag har prövat diverse rosor men det går inte hos mig. Men å andra sidan ska jag nog erkänna att jag köpt rosor jag tyckt varit otroligt vackra när jag sett dom på plantskolan. Men några rosor trivs i varje fall hos mig, honungsrosen 'Lykkefund', 'Aicha' och 'Stanwell Perpetual'. Men rabattrosor fungerar inte ... jo förresten, jag har ju faktiskt en Austinros som trivs. Den heter 'William Morris' och har den här lite aprikosrosa färgen som jag gillar.

    Ha en fin söndag!
    /Anita

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!