onsdag 12 september 2018

Den röda tråden är grå

När vi flyttade in här i februari 2000, hade jag en gul period. Vi tapetserade köket och fyra andra rum i olika gula toner, köksgolvet var brunt och övriga färger var också varma, typ creme och beige. Det har väl med att göra att jag gillar att rummen harmoniserar med varandra, att det blir färger som matchar varandra i angränsande rum. "Problemet" uppstår när man ändrar smak, vilket jag gjorde efter ett antal år... 
Det började väl egentligen 2011, vi lackade om de gula köksluckorna i vitt, vit blev även den gula panelen i köket, och så tapetserade jag över den gula tapeten med en grå, Selma från  Sandbergs. 
Sen gick det "några" år, men i fjol somras tog vi ett krafttag och gjorde om hallen vid vår huvudentré. Den hade knallgula tapeter som jag var trött på sedan ett antal år tillbaka... Vi valde ett linoleumgolv Forbo Marmoleum i färgerna Silver Shadow och Orbit. Trappan målades i Jotuns Morgondis, en neutralt grå färg. 

Tapeten går också i grått,  Morris & Co Seawed Silver (Elsa är chokladtabbymaskad 😜). Och eftersom  jag gillar när det inte är för många olika golv på samma våningsplan, fortsatte vi att lägga samma golv i köket nu i somras. 

Resten matchade ju redan, gillar ännu tapeten väldigt mycket, och det vita fick bara en uppfräschning (Stina är en vit och svart Engelsk setter). 

Samma golv fortsätter sen alltså hela vägen ut till andra hallen, som är mer som ett genomgångsrum, den ytterdörren används väl mest när vi tar in och ut hundarna. 
Väggfärgen är NCS S 1002-Y. Harry är blåmaskad...

Trappan upp till övervåningen är två snäpp mörkare än väggen, NCS S 2002-Y. Och alltså något lite varmare än trappan i andra hallen. Det här med grått är inte enkelt. Den andra trappans färg Morgondis är en neutral färg, och sådana kan uppfattas som något blåa i vissa ljus. Här ville jag ha en något varmare färg, och därför blev det en med en liten gnutta gult i. 

Eftersom hallen nere, trappan och hallen uppe hör ihop, fick det bli en grå tapet även här. Den har en varm grå ton och ett mönster som liksom flyter ihop med sig själv, så trots att den är stormönstrad ger den ett lugnt intryck. Den heter Ralph Lauren Lóasis Pearl Grey

Grå matta från Åhlens. Myzan är lilatabbymaskad!

Vardagsrummet då, ja de är vita väggar, men soffan är grå! 
I andra ändan av vardagsrummet har vi en fondtapet, som går i en varm grå färg, minns ej vad den heter, den har suttit där i många år.  

Och badrumsgolvet är ju faktiskt också grått! 

Så, sakta men säkert har vi alltså suddat bort det gula, cremefärgade... Grått kanske kan uppfattas som kallt, men med grönska och en del trä-inslag, tycker jag det är en skön och vilsam färg! Lägger man därtill några katter i varierade färger, är man ju "hemma" vad gäller inredningen 😅

10 kommentarer:

  1. Nu ska jag säga att grått är flott. Jag tycker din eller er inredning i färg och annat är superfint. Jag håller också på att gråtona huset. Hade också gult och aprikost innan. Roligt att se allt på en gång. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Så roligt att få hänga med hem till dig och få en så fin rundvandring! Grått är snyggt, ni har fått till en jättefin helhet. Dina katter är ju helt klart finast:).
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Jag säger det igen... så väl genomtänkt och smakfullt. Såklart att djuren ska matcha!
    Jaha. Nu är allt det gula borta inomhus. Nu sneglar du utomhus... eller?

    Glad torsdag!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. I gennemfører godt nok tingene. Så smukt og harmonisk.
    Så smukt med tapet. Det bruger vi ikke meget i Danmark.
    Det er galen dyrt. Men ser så smukt ud.

    Klem
    Charlotte

    SvaraRadera
  5. Älskar grått - och vitt och svart! Men precis som du skriver kan det vara problem med nyanserna. När vi flyttade hit var vårt hus vitt...med vitt runt fönstrerna och vita dörrar. Urtråkigt! Så Rolle brstämde sig för att måla hela huset, så det slutade med att det blev grått - i två nyanser - med svart runt fönster och svarta dörrar. Men oj vad vi testade och kollade och provmålade innan vi var nöjda. Det enda vi numera är lite förvånade över är att på vintern mot snön, så ser det ut som om det är lite lila i det gråa. Fast det är en härlig nyans.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  6. Sååå fint! Älskar det rutiga golvet!!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  7. Attans snyggt! Jag snor trappfärgen direkt :) Grått ska det bli i det nya "gamla" huset ön...
    Jag packar vidare och räknar dagar!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  8. Jättekul att läsa ditt sammanfattande inlägg över era renoveringar. Jag älskar grått så du ska veta att jag bara sitter här och njuter. Så smakfullt, så snyggt! När vi skulle välja tapet till köket så fick vi låna en kökslucka. Det var tur för dom tapeter vi tyckte passade perfekt med köksluckan "i minnet" var helt fel. Det finns ju många varianter av grått. Vi fick hjälp i tapetaffären av en som visste precis vilka tapeter som skulle kunna passa. Vi hade fått leta igenom varenda tapetbok om vi skulle hittat dom men hon visste precis var alla fanns och dök ner bland alla tapetexempel och sa "här finns en som passar perfekt". Mycket tänka blev det ändå men vi blev jättenöjda. Vi hade också en gul halltapet förut men den är nu ... grå :) men trappen är vit vilket kanske inte är det helt optimala. Måste göras ren hela tiden. Men, ljust och fräscht är det.

    Ha en bra kommande vecka!
    /Anita

    SvaraRadera
  9. Kul att följa med på rundvandring! :) Gillar ert hus och färg, tapet och mattvalen. Här är det också grått numera i hall, badrum och kök... :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  10. I love the neutral-colored marmorleum, with the hardwood floors

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!