fredag 14 september 2018

Njutbart nu!

Härliga söta och saftiga Gravensteiner! Vi har ett enda äppelträd i vår trädgård, och det fanns här i trädgården när vi flyttade hit. Det är ett gammalt träd, och vissa år har det varit väldigt kinkigt och inte gett många äpplen alls. Men i år är det otroligt många äpplen, och många är fina också, vilket inte alltid är fallet med detta träd. 

mmm, de är så goda att äta som de är, söta och saftiga som sagt, och krispiga! Mitt favoritäpple! Dessutom perfekta i en äppelpaj. 

Äppelpaj går att göra på så många olika sätt, så här gör man en knäckig variant: 
  Knäckig äppelpaj: 
100 g smör
1 dl råsocker
½ dl grädde
½ dl sirap
2,5 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
ca 4 äpplen
Smält smöret i en kastrull, blanda i övriga ingredienser. Skär äpplena i klyftor och lägg i en rund form, fördela sedan smeten över äpplena. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. 

15 kommentarer:

  1. Så absolut njutbart :D

    Äpplena är otroliga i år. Har bott här i 10 år och först i år har jag insett att det finns ett familjeträd på tomten. Ett med olika äpplen och de som är artbestämda är så otroligt goda Åkerö :)

    Och Grattis till oss ;) Vi som fortsätter!

    Kram och ha en fin helg!

    //Veronica

    SvaraRadera
  2. Mums! Den äppelpajen är så god, gjort den flera gånger.
    Ha en fin helg
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Godaste GOTT!!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  4. Mums! ar just tryckt i mig lite äppelkaka och vaniljsås. Fredagsgott! Kraaam Pia

    SvaraRadera
  5. Min gubbe vill ALLTID ha en sockerkaka med äpplen & kanel istället för äppelpaj/kaka! Och det kanske är tur det, för annars kanske jag skulle vräka i mig av godiset!! Som det är nu smakar jag inte ens.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  6. Ja jeg elsker også æbler.
    Dem kan man aldrig få nok af.
    Lækker opskrift.

    God helg
    Klem

    Charlotte

    SvaraRadera
  7. Mums, mums! Har sju träd på tomten och åtta på Södra filialen. Ska passa på att ta med mig några för artbestämning nästa helg. Svårt att veta vad man har för träd när man ärvt de flesta.
    Trevlig helg
    /Anette

    SvaraRadera
  8. Nam nam så deilig! Ingenting er som hjemmebakt med epler fra egen hage.
    God helg.
    Jannicke

    SvaraRadera
  9. Mmmm så gott med äppelpaj o vaniljsås.
    Har läst tbx i dina inlägg,vilket jobb du har gjort o så fint du har det.Dina vackra katter matchar ditt hem perfekt.

    Ha det gott.
    Kram Marianne

    SvaraRadera
  10. Det ser riktigt gott ut, har inget äppelträd själv, men har plockat fallfrukt hos dottern. Det har varit otroligt mycket äpplen i år.
    Ha en fin söndag /Marika

    SvaraRadera
  11. Mmm, visst är det gott med äppelpaj. Ditt recept låter mums. Har faktiskt just ätit en mazarinkaka med äppelfyllning, inte fel det heller. I år ska jag pröva att spara lite äpplen i tidningspapper i garaget. Vi har någon form av höstäpplen så dom går inte att spara till jul men en bit in i november brukar fungera.

    Ha en fortsatt fin söndag! Nu ska jag titta på din "gråa tråd".
    /Anita

    SvaraRadera
  12. Lät gott det där :) Fick en äpplekaka av min vandrarkompis igår. Hon hade plockat in lite grövre mjölsorter och lagt till pumpafrön. Hennes kakor blir alltid så vansinnigt saftiga.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  13. Har precis gjort en päronkompott av pyttesmå gråpäron. Skalade och kärnade ur 15 päron, det blev en tallrik! Men har man lovat sin gubbe nåt han gillar så har man..... Han var iväg till våra goda vänner här i Eksta och plockade en jättepåse. Det enda jag ska göra av dom är ett päronflarn, resten får han äta som dom är!!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  14. Gravenstein er beste eplet!
    Paien ser også riktig god ut.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  15. Ett av mina favoritäpplen! :) Och äppelkaka är mums så här års.
    Kram Kristina

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!