torsdag 3 januari 2019

Året som gick, juli - december 2018

juli1 juli öppnade jag upp min trädgård igen, denna gång via Tusen Trädgårdar som är ett evenemang över hela landet. Jag höll i och vattnade på grund av detta, och som tur var fick vi ju vattna, ändå till den 13 juli då det blev bevattningsförbud med slang. När det var som varmast, så började mannen lägga golv i köket. 


Körsbärsträdet levererade bär, hela sommaren!Vi åt och åt, både direkt från trädet samt i mumsiga kladdkakor! 

Många sköna stranddagar blev det, bland annat en på Fårö. 

Och även andra utflykter, till exempel hit till Nyströms Café vid Bungenäs kalkbrott. 


....och hit till Prima Gård i Rute.

och till Warfsholms café.Vi hade fastlandsgäster på besök i 14 dagar, så det blev det lite utflykter tillsammans med dem, men även de tröttnade på att åka runt i värmen, och vi tillbringade många dagar hemma i skuggan, och vid grillen - så länge man nu fick det. Den 25 juli inträdde totalt grillförbud på hela Gotland.


Men vi hann med en grillkväll vid Ekstakusten, då jag även tog ett kvällsdopp, ett av flera ljuvliga bad! Ändå något som var skönt med denna annars rätt så olidliga värme... 

Mot slutet av juli var jag rejält trött på värmen. Det var svårt att sova, och jag orkade inte med att göra nåt till slut. Vattnade så gott det gick, med kanna förstås eftersom det var bevattningsförbud. Trädgården fallerade förstås ganska snabbt i värmen, och bara det kan ju göra en trädgårdsnörd lite deppig... 
Morgonpromenaderna med hunden, var väl typ det enda jag orkade med ett tag. Men jag eftersvettades i flera timmar efteråt varje gång.  
Kände mig jättegnällig hela sommaren... men här i skuggan var det skönt, tack och lov för mina stora träd! Och visst var det skönt på kvällarna, och när man badade i havet eller i kalkbrottet, 27 grader i vattnet är ju inte fel! Så visst fanns det positiva effekter av värmen också! 


Men till slut. Den 29 juli. Kom första regnet sedan i april! Och mina tunnor blev fulla för första gången på hela säsongen 2018. Aldrig har väl ett regn varit så efterlängtat, inte bara av oss trädgårdsnördar utan det var något som ALLA pratade om! Allt som allt fick jag 47 mm på min tomt, men det var ett väldigt lokalt regn, vissa fick nästan inget och vissa fick mycket mer. 
augustiEtt konstigt år på många sätt, bland annat blommade min magnolia om i augusti!


...och en kväll kom ett riktig oväder, plötsligt och från "ingenstans".

Dagen efter ovädret var det strålande sol och varmt igen, och vi dukade födelsedagsfika nere i skuggan under stora träden, för vår 15-åring! 


Augustiträdgården tog sig rätt bra efter regnet.

Och floxen blommade fint! 

Det blev inte så många loppisbesök under sommaren, men en byrå hittade jag och det blev ett litet lagom jobbigt miniprojekt, den piffades till med lite färg och ställdes i  "minstingens" rum, vars gamla byrå blivit för trång. Köksgolvet blev klart och  jag blev jättenöjd! 

En tjurig Afrikas blå lilja blommade äntligen efter fyra års väntan.


Vi njöt ännu av körsbär!


I mitten av augusti åkte maken till fjällen i tre veckor, och då fick jag kavla upp ärmarna. Innan han åkte satte han upp denna ställning, så att jag kunde måla och tapetsera i trapphuset. Samt så målade jag väggar, dörrar och lister, tak både här nere i hallen och hallen uppe, samt trappan. Tog väl nästan tre veckor och jag höll på varje dag... Men jag jobbar som bäst när jag är själv så det var därför jag passade på när han var borta! 


Augustiros, Wollerton Old Hall.

september

Nu var jag äntligen klar med hallarna och trappan, och jag blev jättenöjd! 
Uppe i hallen blev det tapet på en vägg. 

Den första september åt jag de allra sista körsbären, helt otroligt vilken lång säsong de fick!


Fast det var inte bara körsbärsträdet som levererade, även valnötsträdet hade ett rekordår. Otroligt många, och stora! Jättegott med färska valnötter! Som om inte det var nog så svämmade äppelträdet över av frukt! 

Vi åt saftiga fina gravensteiner, samt mumsiga pajer, för övrigt räfsade jag, och räfsade igen,  nedfallna frukter.

Sen fyllde jag år, och hade sedvanligt kaffekalas. Höstpyntade. 

Lagom jag fått fint i hallarna efter min renovering, tog maken ur vårt sovrumsfönster och det var lite "småkaosigt" igen. Jag ställde min säng i rummet bredvid och mannen sov i gästrummet, en hel månad tog det. Jag sa ju det, en del projekt har en tendens att dra ut på tiden. När han var klar med fönstret så fick jag måla om två väggar, eftersom det blivit sån åverkan på dem.

oktober

Jag njöt av alla valnötter som trädet gav. Vilken gåva, gott med färska valnötter!

Och en dag kände jag mig riktigt huslig, och gjorde äppelmos! 

Många härliga promenader blev det, i ljuvligt höstväder! Älskar hösten! 

Och alltid med den här vackra donnan vid min sida. 

I mitten av oktober åkte jag och systrarna på en tripp igen. Denna gång blev det Ulriksdal, ännu ett trädgårdsställe i år alltså, med dem som egentligen inte är trädgårdsintresserade! 

Men vi gjorde även en vanlig shoppingrunda i Stockholm, så alla var nöjda!Ute började trädgården hösta till sig rejält.

men trots att vädret ännu var ljuvligt, så ville jag inte göra ett jota i trädgården, det enda jag ville var att ligga inne i soffan och läsa böcker! (och jag skall erkänna, har aldrig höststädat trädgården så dåligt som nu i höstas..) 

november

November fortsatte med vackert väder! 

och jag tog en tur i Botaniskan, vacker alla årstider! 

Ett litet projekt hemma, jag klädde om våra matrumsstolar. 

Och ett hos syrran, då jag hjälpte henne att tapetsera en vägg i hennes sovrum.

december

December, en hektisk men mysig månad, började med att jag tog fel på dag, så paketkalendern var inte uppe på morgonen den 1:e, då jag trodde att det var den förste först nästa dag... 😅

Julstämning i köket.

Alltid händer det nåt i gamla hus, och plötsligt visade det sig att det kom in vatten i källaren, så min rabatt här i hörnet vid trappan fick hastigt ( men inte lustigt) tas bort, och ett dräneringsrör sattes dit istället.


Som kompensation att han tog bort rabatten fick jag en ny bänk att ställa pynt på!

Jag vann en tavla med ett vackert lamm, av min bloggvän Titti med bloggen Hwit blogg!

Jag bakade och donade som vanligt hela december.

Och granar togs in, både stora och små.Elsa, som fyllde 1 år två dagar innan jul,  tyckte julen var rolig med alla paketsnören, men något band runt halsen var hon inte intresserad av... 


Och julen firades traditionsenligt, men med fler folk än vanligt, 22 personer på juldagsfika!

Så man kan väl sammanfatta 2018 som lite av ett "extremt" år. Ovanligt varmt, ovanligt torrt. Mycket av allt, körsbär, valnötter och äpplen. Och många gäster till jul 😆 Men det fanns ju också saker som saknades. Fläktar, O´boy. Och någon regering hade vi inte på hela hösten... och har inte än idag...

6 kommentarer:

 1. Hej Gunilla!

  Nu har jag läst båda dina årskrönikor. En härlig återblick med många vackra bilder som jag njutit av. Och mycket minns jag från året, bland annat alla era renoveringar. Minns att vi pratade tapeter, kök och annat. Ja sommaren var varm men det lät underbart med kvällsbaden i havet och i kalkbrottet. Din trädgård är så vacker och bilderna på alla bär och de fina bakverken får det att vattnas i munnen. Minns också din jättefina bild på ovädret som kom från ”ingenstans”.

  Tack för en härlig årskavalkad och en god fortsättning på 2019!

  Kram Anita

  SvaraRadera
 2. Många fina bilder! Trots torkan verkar din trädgård klarat sig bra med din vattningshjälp då förstås. Vi får verkligen hålla tummarna för att inte drabbas av en sån naturkatastrof igen.
  God fortsättning
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Så vackra bilder och vilken fantastisk växtkraft i din trädgård trots den heta sommaren !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 4. Hei,
  Så flott tilbakeblikk på 2018. Takk for titten.

  Vivi

  SvaraRadera
 5. Jamen vilket härligt år du hade! Sååå vackra bilder så jag slår baklänges :) Ja jag hittar alltid så mycket inspiration hos dig, både inne och ute (trappan har jag inte börjat med här ens men morgondis hette färgen kommer jag ihåg...)
  Ny friska tag nu inför 2019, det blir kul!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 6. Nu har jag läst båda delarna i din årskrönika och det är så kul att minnas tillbaka. Som vanligt är jag lite avundsjuk på dina fina rosor. :) Ni har fixat och renoverat så fint inomhus och så den mjuka höjdpunkten Elsa! Ett bra år (om vi bortser från regnbristen).
  Kram Kristina

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!