lördag 26 januari 2019

En liten trädgård

Ibland kan man roa sig genom att gå igenom sin egen blogg, vilket händer att jag gör. Till exempel för att hitta vilka de riktiga favoriterna är, som vilka man skulle gräva upp och ta med om man flyttade till en mindre trädgård. Eller vilka buskar och träd man skulle vilja ha igen, på ett nytt ställe... Nu tänker jag som så, att när den dagen kommer att jag flyttar härifrån, så är det definitivt till en mindre trädgård. Man blir ju inte yngre brukar det ju heta... 

Något jag definitivt skulle gräva upp en bit av, om jag flyttade, är min härliga ormbunkar, som också är ett minne om mina barndomssomrar. 
Och jag får väl anta att det finns en skuggig hörna, så funkian Patriot vill jag också ha med mig!
Den är ju så vacker mot vita små rara stjärnflockor, så det skulle jag nog också ha några av. 
Lätt och skir och också en favorit är den vita löjtnantshjärtat. 
En annan fin funkia är Francee. 
 
Pioner då?! Min absoluta favorit vill jag nog fortsätta att njuta av, så den tar jag med, Coral Charm! 
Läckra Do Tell är också en favorit, och en vanlig fluffig i rosa kan jag nog inte heller vara utan... Förresten, ett par alunrot vill jag nog också ha, de är ju så lättplacerade! Den här mitt på bilden är en av mina finaste, Paris tror jag den heter. 

Men den här är inte dum den heller... 

Stäppsalvia måste jag ha. Och ett gräs! 
Favoriten av alla stäppsalvior är Caradona, den har så läcker mörklila färg.
Gräsfavoriten är Malepartus!
Denna måste absolut med en liten tuva av, mammas snödroppar! 
Och något slags träd jag absolut skulle kunna tänka mig att ha i en liten trädgård, är en sorts prydnadskörsbär. Vore ju ljuvligt att ligga på en filt under detta rosa fluff, en skön majdag...
Buskar då? Nu blir det svårt för jag har så många favoriter, och nu pratade vi ju om en liten trädgård. En favorit är vitbrokig kornellen Elegantissima, men den kan blir rätt stor.  Går å andra sidan att hålla kort genom beskärning... 
Något mindre starkväxande, men också den vitbrokig är den här trädgårdspraktryn. Och så har den ju så söta rosa blommor! 

En hortensiabuske kanske... Blir ju så fina bollar att ta in i vas! Svårt...
Rosor då? Om jag nu bara skall ha en liten trädgård, får det nog bli en remonterande, dvs en som blommar om hela sommaren. Queen of Sweden är en sådan, så det är en stark kandidat. 

Tja, det är sånt här man kan roa sig med en kall vinterjanuaridag, när man inte har något bättre för sig...

Jag länkar till Trädgårdsfägring, vars tema denna vecka är Vackra kombinationer för inspiration. Och jag tycker nog att alla växter jag har nämnt i detta inlägg, går fint ihop! 

9 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg, ja vad skulle man välja om man blev med en mindre trädgård. Alla du valde är riktigt fina.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Kan intyga att man blir inte yngre med åren ;-). Liten trädgård på 100kvm blir lagom ;-). Där ska jag ha en rabatt som innehåller bl. a. Hosta 'Patriot' med kritvita stjärnflockor...à la Dig!

  Tack för ett fint inlägg!
  Ha en trevlig vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
 3. Många växter som får plats hos dig men det där med lager på lager fungerar ju utmärkt. Och jag tycker mig se ett färgtema där Coral Charm är uppstickaren blad vitt, grönt och ljuvt rosa - läckert :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Jättefina kombos! Jag Har ju inte med mig en enda växt hit, eftersom vi mellanlandade i en lägenhet först och väl egentligen inte skulle ha trädgård igen:). Funkior vill jag ha här, och tack för tipset med vit stjärnflocka till.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Tror sannelig jeg ville tatt med meg nesten akkurat de samme :)

  SvaraRadera
 6. Om du skulle få en liten trädgård får du inte plats med allt! Tur du bor kvar!

  Ha fina sista januaridagar!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 7. Förstår verkligen vad du har valgt ut "om" du skulle fytta till en mindre trädgård. Vi flyttade ju hit, till en jätteträdgård, för över 15 år nu och jag tror inte att vi flyttar nån mer gång. Hoppas dessutgom att jag slipper att komma på nåt hem..... Menjag ska på kul gå in och titta vad jag tog med mig när vi flyttade hit, för det var en hel del förutom dom över 30 bonsaier jag fick med mig. Dom dog en hemsk vår med -20 grader i en vecka nåt år senare. Men hag tror att jag har en hel del av växterna som jag plangterade kvar.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 8. Det blir en fin "liten" trädgård! Svårt att välja några få när det finns så många. Jag känner igen många av dem som även finns här hos oss.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Snacka om att vi har många gemensamma favoriter! Jag bara satt och nickade när jag läste. Hoppas att du inte tänker flytta än på ett tag, för de där vill du nog njuta där du är länge till.
  Håller helt med dig om att det är kul att läsa sina egna gamla blogginlägg, jag blir ibland förvånad över att jag skrivit så mycket bra som jag helt glömt bort.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!