lördag 5 december 2020

Teorier och tankar om bullbak i allmänhet och lussebullar i synnerhet

Har ni tänkt på att bullrecepten har ändrats med tiden? Förr såg väl "typ" alla bullrecept likadana ut. Man smälte smöret, värmde mjölken till fingervarmt och sen jäste man degen, bakade ut och jäste igen. Inga konstigheter inte, och bullarna var goda! Eller? Mina var det åtminstone, tyckte jag själv och jag fick även ofta beröm för mina bullar...😏

Men så kom det nya rön. Och många olika dessutom. Typ varje bakinfluencers har sin egen sanning om hur den bästa bullen skall bakas. Men gemensamt är väl att man skall knåda degen länge i maskin, inte smälta smöret - gud förbjude! Och inte låta saltet nudda jästen, för då stör man jäsprocessen! Det senare gjorde jag alltid förr, jästen smälte så bra när man blandade det med saltet... och jäste gjorde det! Blandade för hand gjorde jag också, precis så pass att den gick ihop, inte blandade jag i 20 minuter inte! 

Men i alla fall. Jag gillar att prova nya recept, och sedan 2013 bakar jag lussebullar på detta sätt. Men i år fick jag för mig att jag skulle prova ett nytt recept igen. Jag testade ett där man skulle göra en "fördeg". Det utlovades "aldrig mer kladdiga degar och torra bullar!". Förlåt skryt igen men mina bullar har aldrig anklagats för att vara torra...  men det där med kladdfri deg lockade ju... 

Själva utbaket av lussekatterna var lite roligt, istället för att rulla degen skulle den kavlas, skäras strimlor och sen rullas ihop. Direkt efter knådningen, alltså ingen jäsning före. Och degen var hur härlig som helst att jobba med, men oj så hårda bullar jag fick! Trots att jag följde receptet till punkt och pricka och vägde mjölet. 

Ja, de går ju att äta, men det är absolut inga jag vill bjuda på! Nej, det var bara att göra om och göra rätt. Det fick bli mitt vanliga recept, från Icas provkök, det har jag aldrig misslyckats med! 

Men jag ville inte ge upp det här helt, med att baka ut degen direkt efter knådningen, för det är ju så mycket enklare. Men för att vara på den säkra sidan (kan ju inte stå med ett misslyckat bullbak till liksom...😏) så tog jag bara undan en liten bit som jag bakade ut direkt, och resten av degen fick i vanlig ordning jäsa först innan utbaket, och så förstås en gång till som utbakade bullar. Ja, ni fattar!  Sen så råkade jag få fikabesök den eftermiddagen, och då gjorde jag ett blindtest. Gästen - min syrra -  tyckte att båda var lika goda, själv tror jag nog ändå att den som fick jäsa två gånger var snäppet fluffigare...

Hårda bullar 

Fluffiga bullar, jästa två gånger och utbakade på traditionellt sätt.


Så, det må vara en helt ovetenskaplig undersökning, med ett väldigt lågt antal testpersoner, som dessutom inte riktigt kom fram till samma sak 😎, men som skribent i denna blogg tar jag mig friheten att slå fast:

  • Jäsa två gånger ger snäppet fluffigare bullar
  • Man behöver inte krångla till det med fördegar, ett helt vanligt recept från tex  Icas provkök fungerar utmärkt! Och då är jag (tyvärr) inte sponsrad... 😜

/Rosor och ruiner - till er tjänst i lussebulledjungeln

Ps. Sen hur vi skall se på det där med smält smör eller icke, blanda i maskin eller för hand... Hm, för mig har båda sätten funkat, även om jag numer anammat den mer "modernare" varianten. Ja -  vad säger ni andra? Om det nu är nån som har orkat läsa så här länge? 😆 Kanske tappade er redan på andra stycket... 

6 kommentarer:

  1. Ha, ha ... ska jag tala om för dig vilket recept jag använder när jag bakar lussebullar? Jodå, det är en sida som jag rivit ut ur ICA:s tidning Buffé där dom hade testat sig fram till det godaste lussebrödet. Alltså, precis det recept du använder. Dom blir så fluffiga och goda. Jag gör så här med smöret. Jag tar ut det ur kylen, skär det i bitar och lägger på ett fat som jag ställer in i varmluftsugnen i 30% (det lägsta som går att ställa in) i ca 10 minuter. Då blir det hanterbart, rumstempererat. Mjölken häller jag i en kastrull som jag ställer på induktionshällen. Sätter igång plattan på 9:an och sätter ner fingret för att "känna av" värmen. När den inte längre känns iskall mot fingret tar jag av den från plattan och häller den över gästen. Tar ca 15 sekunder. Då är vätskan fortfarande kall men inte kylskåpskall. Jag arbetar degen i maskin (gjorde för hand från början men när vi gjorde om köket köpte vi en köksassistent). I maskinen går den ca 10 minuter och sedan låter jag den jäsa i hela två timmar. Blev förhindrad ett år därför blev jäsningen så lång. Upptäckte då att bullarna blev ännu fluffigare och sedan dess jäser jag degen i två timmar. Det finns alltid något att pyssla med under tiden :)
    Efter jäsning knådar jag den på bakbordet och gör lussekatter (lika som på din bild). Låter dom jäsa i 30 minuter och gräddar enligt receptet. Jag har ett gäng i frysen. Egentligen öronmärkta för adventskaffe men ... det slinker ner en lite då och då ... dom är ju så fluffiga och goda :)

    Ha en fin helg! Och njut av dina lussebullar. Här blir det nog en till fikat i eftermiddag :)
    Kram Anita

    SvaraRadera
  2. Ha Ha vilket roligt inlägg. Jag föredrar också mina gamla hederliga recept som ska jäsa två gånger. Sen kan man ju fylla med lite olika och torra bullar vill ingen ha, jooo kanske jag om jag får doppa. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  3. Dubbeljäsning och med kalljäsning som Anita skriver det brukar bli bra. Kanske behöver influencers göra om och göra annorlunda för att synas i diverse flöden men det gör ju inte nödvändigtvis att saker blir bättre :) Jag har ett antal härliga böcker om bakning men eftersom jag får ont i lederna av vitt mjöl så bakas det otroligt sällan...

    Blindtestet låter helt rätt utfört :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  4. Ja jösses! Bakning är en hel vetenskap som jag ofta misslyckas med...läser ditt inlägg NOGA nu och testar att baka efter receptet! Så det så!
    GLAD 2:a advent till dig från Titti

    SvaraRadera
  5. Skulle läst din blogg innan lussekatterna var klara, de är i ugnen nu.
    Jag tror att jag ofta gör på samma vis, men tar in intryck för hur de ska se ut och nya ingredienser. Det går inte att baka på samma sätt här i UK som i Sverige. Det är i det närmaste hopplöst att få tag i färsk jäst och mjölet är också annorlunda. Så jag gör degen i en bakmaskin och det brukar bli bra.
    Intressant läsning.
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  6. Håller helt med dig. jag provade också en av proffsbagarnas bullar. Knådas i bakmaskin länge, inget smält smör m.m.m.m. Inte blev de bullarna så goda. En vän provade annan proffsbagares recept som skulle bli såååå goda enligt vännen. Jag fick receptet men Såå himla goda var de inte heller. Nej, jag gör som jag brukar med bullar men kakor provar jag gärna nya.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!