lördag 31 december 2022

Fyra begravningar och ett bröllop.

Ja, nån rubrik skall man ha, och om jag nu skall sammanfatta mitt år så tyckte jag det var lite passande, men förstås har det innehållit en del andra saker också. 

Men vi tar det väl i kronologisk ordning. Januari innehöll en massa kattungegos, mina tre ljuvliga dunbollar Flora, Flisa och Freddie förgyllde dagarna här hemma, och jag njöt så mycket jag bara orkade, men i slutet av januari flyttade de hemifrån. 

Sen var det ju det här med begravningarna, och den första var redan i februari, för min svärfar, som avslutade sina dagar i början av året.  

I februari drog jag igång min renovering av övervåningen. Jag beställde golv, och i väntan på golvläggarna startade jag själv, med funderingar hit och dit, och det blev många turer till färgaffären hela den våren. 

Det jag var mest brydd över, var vad jag skulle välja för tapeter, dels i gästrummet, och dels som fondtapet vid trappan, där den mörkbruna satt tidigare. Den här tapeten ovan hade jag nästan bestämt mig för, tycker den här ljuvlig (men av fondtapet bidde det inget av till slut. Jag insåg att jag inte skulle nå att göra det själv, och ingen hantverkare hade tid med mig. Och det var kanske lika bra det, för jag är väldigt nöjd med att det bara blev målat till slut, så kan det gå). 


I mars satte renoveringen fart ordentligt. Jag rev bort golvlisterna i hall och gästrum, och så rev jag tapeter... puh, tror det var fyra lager tapeter i det här rummet. Som jag slet med det! Rev och spacklade, slipade, och rev igen, och på med renoveringstapet... Tur det finns ljudböcker man kan roa sig med under tiden! 

Detta fortsatte i april. Ja, jag var sannerligen inte sysslolös i våras. Nu bestämde jag mig även för att ta bort golvlisterna i pysselrummet, som ju redan sedan tidigare tapetserat, så det gällde att vara försiktig.  

Så även i mitt sovrum, som jag också passade på att måla om, tak och väggar förutom fondväggen som jag satt dit tidigare. Hallen och trappuppgången målades också, och den här stegen hade jag ett sjå med, den var inte så lätthanterlig om man säger så... Dessutom var jag livrädd när jag stod på den... ;)  Det var här jag insåg min begränsning vad gäller tapetseringen av ovan nämnda fondtapet... 

I slutet av månaden levererade golvfirman en massa golvlister i typ fyrameterslängder, tror det var 16 stycken, som jag skulle måla innan de kom för att lägga golv. De var inte heller speciellt lätta att hantera. Tur jag slapp vara rädd om golvet när jag målade.. ;)  Ja, det var sannerligen rörigt överallt..

I början av maj kom då äntligen golvläggarna, och jag fick sova på vardagsrumsgolvet i två veckor medan de gjorde sitt jobb, men sen kunde jag äntligen flytta tillbaka allting. 
Fast just det, jag tapetserade klart gästrummet efter att golvet kom på plats. Men med allt jobbigt förarbete klart, så går en tapetsering rätt så galant! 

Samtidigt som golvläggarna kom så kom även en snickare som byggde ett plank mellan mig och grannen. Ett arbete som vi beställde i november året innan... Och sen kunde jag äntligen få gräva lite i jorden igen! Svettigt är det och lortig blir man, men oj, så bra jag mår av att få planera och plantera en rabatt!  

juni  njöt jag förstås av pionerna och min lilla plätt på baksidan. Och så hade vi en student här i familjen, min yngsta tog studenten, så det var bal och studentmottagning och allt som ingår. Roligt, men dagen innan studenten somnade hennes gudfar in, efter en tids sjukdom. Han hann se henne i balklänning i alla fall, balen var veckan innan studenten, och den stunden kändes fin. 

Efter en riktigt torr vår kom äntligen ett rejält regn i början av juli. Tyvärr gillade inte mina pioner vare sig värmen eller hällregn, så pionglädjen var ganska kort i år. 

Juli var så varm, och heta dagar var det rätt skönt att ha en uteplats även på framsidan, som är åt norr. Ibland var det ändå skönast att vara inomhus, och då passade jag på att slutföra* renoveringen med att måla trappan. 


I början av augusti åkte hela släkten över på fastlandet, för ett bröllop i Falkenberg, eftersom en av barnens kusiner gifte sig. Det var underbart vackert och roligt! Men i samma veva var det också dags för sorgligheter igen, vi hade en begravning i slutet av augusti, och en i början av september.

Inte långt efter den fjärde begravningen var det i alla fall dags för något roligt igen, nämligen dop för släktens yngsta, som egentligen skulle varit döpt i början av året men som förkylning hos värdfamiljen satte stopp för. Men det blev så fint, en riktig härlig sensommardag i deras trädgård.  

I oktober stoppade jag ner en massa lökar i rabatterna, och var iväg på två trevligheter,  vinprovning samt Pernilla Wahlgrens show. 


Fler trevligheter följde i november, när jag och dottern reste till Stockholm, för att vara med som publik på inspelningen av David Hellenius hörna.  

*Helt färdig blev övervåningens renovering först i december, då äntligen ledstångsfirman kom och satte upp räcket och stången. Om det är något jag har lärt mig i år, så är det väl att hantverkare verkar ha väldigt mycket på sin agenda... man skall inte ha bråttom när man vill ha något jobb utfört...

Decembervädret då? Ja, det var snö och kallt mestadels, vi hade riktigt julaftonsväder i flera veckor, som tyvärr försvann någon vecka innan julafton, då de blev slask, regn och trist. Men Anders slaskade ju, och faktiskt så blev det frysgrader och lite vitt puder natten till julafton, så där stämde ju faktiskt de gamla talesättet. Tyvärr höll kylan bara i sig i två dygn, sen återgick det till regn.  
Jag fick en fin adventskalender av min dotter. Själv hade jag knåpat ihop ett antal paket till båda döttrarna som vanligt. Annars hade jag det väldigt lugnt och skönt i december. Gick på teater, och julbord med jobbet, julmiddag med tjejgänget. Idel trevligheter alltså! Och sen blev det mysigt julfirande med släkt och familj. 

 

Och därmed är min årliga sammanfattning klar för denna gång. 
Nu vill jag önska er ett gott slut, och ett 
Gott Nytt År! 
Hoppas du vill fortsätta att kika in här till mig! 

5 kommentarer:

 1. Det var minsann ett riktigt händelserikt år det! Du har verkligen inte legat på latsidan. Undrar vad du ska syssla med under det nya året? För nu har du väl gått varvet runt i ditt lilla gulliga hus?
  Önskar dig ett fint nytt 2023 (utan begravningar) och såklart ser jag fram emot att följa dig!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Så fin triss i kissar!
  Ja, sannerligen verkar hantverkare leva i en värld för sig. Det är inte ens ovanligt att man bestämmer en dag och sen dyker ingen upp utan att de ens meddelat sig. Ett litet projekt kan ta ett halvår. Samtidigt bygger de om hela hus på en vecka på TV!
  Fint blev det i slutänden i alla fall!
  Hoppas 2023 blir ett år med fler bröllop än begravningar !

  SvaraRadera
 3. En fin årskrönika, i både glädje och sorg. Bedårande triss i katter! Och så himla fint du har gjort hemma under året, både inne och ute.

  Gott nytt år! 💚

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig årskavalkad, som innehöll både sorg och glädje. Så fint skrivet. Är imponerad av allt du gjort, ser riktigt fint ut.
  God fortsättning!
  /Marika

  SvaraRadera
 5. Vilken fin årskrönika du fick ihop trots så många begravningar. Kattungarna vägde helt klart tyngst i gosihetskampen, de var verkligen helt underbara. Annars är det din renovering som imponerar mest, vilket jobb du lade ned och så fint det har blivit!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!