måndag 29 april 2013

Rött är sött!

Vi firade makens födelsedag sådär lite i efterskott nu i helgen, och som vanligt när jag frågade maken vilken tårta han skulle vilja ha till födelsedan, så svarade han Bananzatårta. Men se det fick han i fjol och man kan ju inte fjäska hur  mycket som helst.... Så i år tog jag ingen notis om hans önskan, utan gjorde en variant på Budapestbakelse istället.
 Så här gjorde jag den:
4 äggvitor
1,5 dl socker
75 g mandel
0.5 dl maizena
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
mandelspån
4 dl vispgrädde och ca 150 g hallon

Vispa äggvitorna kraftigt och häll i sockret försiktigt. Hacka hälften av mandeln och mal den andra halvan. Blanda ner mandeln och maizenan i äggvispet. Bred ut detta i en långpanna och strö på mandelspån. Grädda i 15 minuter i 175 grader.  Bred grädde på botten när den svalnat, strö hallon över och rulla ihop.


Det passade väldigt bra med hallon inuti, dels var det gott och så kan jag passa på att vara med i Månadens sötsak, som denna månad skall vara något som är rött! Kika gärna in till Theresias fina blogg Söta saker, om du som jag är en gottegris är det bloggen för dig =)
Söta saker

fredag 26 april 2013

Äntligen!

Äntligen fredag och Äntligen börjar trädgårdssäsongen!! Som vi trädgårdsnördar har längtat efter hela den långa vintern, ja i år blev den ju faktiskt extra lång. Så det känns nästan lite ovant, att titta ut och inse att det faktiskt inte finns någon snö kvar, trädgården står kvar och man får återse sina rabatter. Det är nästan så jag får nypa mig själv i armen för att förstå att faktiskt är på riktigt =) Jag hade ju nästan gett upp hoppet....

Det är mycket på gång, även om det är lite smått och lite "grått" än så länge...

 ...pioner på gång...                      ....tulpaner på gång...

...magnolia, alldeles snart...

Men något lite har börjat att blomma här och där, påskiljorna till exempel, det var väl äntligen det!
 
...och så några bollvivor.
 
Nu tar Blommig fredag sommarlov (känn på den ni!) Vi tackar Pilgrim för den här tiden, men nu får vi klara oss själva till i höst!
 
 
 

söndag 21 april 2013

Två flugor i en smäll

 
Dags att presentera Månadens bild. Speciellt grönt är det ju inte, men ja snön är i alla fall borta, precis som jag önskade =)  och det börjar röra på sig med små skott här och var! Har rensat bort perenner men det skall väl på lite ny jord och gödsel. Nästa månad lär det i alla fall vara fler nyanser av grönt, just nu går rabatten och gräsmattan i samma ton... Det enda som blommar just nu i den här rabatten är två tuvor av snödroppar, på varsin sida om stenhögen. Och det är där som jag tänkte göra "två flugor på smällen"...
 
...för jag passar därmed också på att presentera Månadens favoritväxt här hos mig. Snödropparna har blommat fint här hos mig hela april så de är väl värda sin utmärkelse. De har också en särskild plats i mitt hjärta, då de kommer från min mammas trädgård. För tre år sen grävde jag upp en tuva strax innan vi sålde hennes lägenhet, och av den tuvan har det nu blivit fem tuvor hemma hos mig, och i fjol delade jag den igen, och gav varsin till mina systrar. Så nu glädjer den hela syskonskaran!
 
 
 
Vill ni kolla vad andra har för favoritväxter i april så kikar ni in till Anna Vattenkanna. Och vill ni se hur min rabatt har sett ut tidigare i år så klickar ni på Månadsbilden under min header.
 
Ja, det var "två flugor på smällen". Och på tal om flygfän så såg jag första humlan idag! Så söt och välkommen, ett riktigt vårtecken!
 

fredag 19 april 2013

Vårkänslor!

Ja, kan man få annat än vårkänslor, när våren nu äntligen har tagit fart! Det börjar att spira ute i rabatterna, och det finns väl inget mer välkommet än dessa spröda små skott som om någon månad bjuder på frodig grönska och blommor?

scilla i gräset

Mina krokusar är lite sena, men så står de på skuggsidan av huset också.

...men en och annan har självsatt sig ute i gräsmattan.
 
Inte bara vår, nu är det redan helg igen - är det inte underbart så säg ?!
Önskar er en trevlig sådan!
 
 

onsdag 17 april 2013

Hötorgskonst

fat från loppis, ranunkler från Hötorget


tavla Lars Jonsson - inte hötorgskonst

Mina ranunkler som inhandlades förra tisdagen på Hötorget står ännu, även om några har gett upp. Ett par har brutits av (kan det ha varit en katt som har mumsat lite när matte inte är hemma..?) men då får de hamna i en lite mindre vas istället.
 
Ledig onsdag och i eftermiddag blir det nog lite räfsning av kvistar och löv. Maken körde bort x antal kärror till Återvinningen häromdan, efter all träd- och buskbeskärning han har ägnat sig åt i helgen. Så nu får jag ta över med "finliret". Väderprognosen har sagt sol idag, men det blåser och är mulet, men en liten stund skall jag allt vara ute!
 
Tack för uppmuntrande ord om pilen i förra inlägget! Jag var lite skeptisk till att den kan bli fin som hamlad men några av er har ju både sett och gillat hamlade pilar, så då hoppas jag att även min kan bli fin!
 
Hoppas ni får en fin onsdag!
 

tisdag 16 april 2013

Pilen

Minns ni min Fontänpil, som jag har skrivit om förut? Min älskade Pil som jag satte våren 2002 och som vuxit sig så stort och ståtligt...men som drabbades av pilskorv förra sommaren.
 
Jag har frågat på Plantskolan om det finns nån chans att det kan bli friskt igen, och han föreslog att vi skulle ta bort alla kvistar som varit drabbade. Det vill säga alla det, så vi bestämde oss för att "klappa" (heter det hamla på svenska kanske...?)  det helt, och testa om det kan hjälpa. 
 
...och det har maken alltså "roat" sig med denna helg. Usch så kalt och tomt det blir. Men nu håller vi jag (maken vill ju ha bort trädet helt han...) tummarna att det kommer igen. Inte lär det bli sig likt igen, men en chans vill jag ge det, innan jag tar ner det helt.


 
Medan maken klättrade i träd så bytte jag bort den fula överdelen på sybordet. Det har ju stått ute och blivit fult, vilket jag förstås visste att det skulle bli, men tanken har hela tiden varit att göra en ny skiva av betong, för inne har jag ändå ingen plats för det. Men det blir ju aldrig av, så nu tog jag en skiva jag hittade i källaren (där kan man hitta lite smått och gott...) så länge, innan jag får till en i betong.
 
 
Bilder från förra sommaren, visserligen var det sjukt då, men ni kan se hur stort det var.
 
Bild från sommaren innan dess, grönt och friskt...
 
to be continued...

måndag 15 april 2013

Bättre sent än aldrig



Ny vecka, och efter tre kortveckor är det nu en "normal" vecka...Ja ja, det får väl gå det med =)
Nu är ju i alla fall våren på gång på riktigt, och det var inte en dag för tidigt! Härligt!
 
I helgen fick jag äntligen "ändan ur vagnen" och planterade om mina pelargoner, och det var inte heller en dag för tidigt, men bättre sent än aldrig. Eftersom det nu tar ett tag innan de blir gröna och fina så köpte jag en ny fin Mårbacka häromdan, tyckte att jag behövde en sådan i köksfönstret =)

söndag 14 april 2013

Små under...

 
Härlig bild va, på grönskande rabatter...nja, snarare några nyanser av brunt...
 


 Man måste nämligen vara lite närsynt, för då hittar man små under lite här och var.

Ser nästan ut som jag photoshopat så att bilden blivit svartvit och endast de små skotten fått behålla sin färg, men så är det inte...det är den gråa verkligheten med sina ljusglimtar här och var..
 
Ljusglimtarna är på gång - och nu skall det tydligen bli varmare, inte en dag för tidigt va!? Snön är nu helt borta från trädgården och eftermiddagen har spenderats i trädgården, nu är nästan alla rabatter rensade (så bilderna ljuger lite, det var innan rensningen...) Vi har även fikat på ute på altantrappan - så NU är säsongen inledd!!!

fredag 12 april 2013

Lycka

Att leva är icke nog, solsken, frihet och en liten blomma måste man ha.
                                                                                            H.C Andersen
 
Lycka för mig är...
 
...när jag ser att mammas snödroppar kommer upp i min trädgård i år igen...
 
....och när man äntligen får börja planteringssäsongen.

 
...när pionerna växer
 
....och i det här stadiet är lyckan påtaglig!
 
...att kunna ta in en bukett blommor från sin egen trädgård är underbart, antingen det är pioner...
 
...eller syrener. Och där kom mina killar med, de är också lycka för mig!
 
....och när mina barn gör iordning fika och bakar en kladdkaka, som de bjuder mig och maken på ute på altanen en skön sommardag...
 
...eller när de badar tillsammans...

...en skön sommarkväll, solen börjar stå lågt och det blir sån där skön kvällsvärme, jag strosar runt, vattnar lite, plockar lite, njuter...
 
Vill du vara lycklig en dag - läs en bok
Vill du vara lycklig en vecka - gör en resa
Vill du vara lycklig hela livet -  skaffa dig en trädgård
 
Fler lyckor hittar vi här!
 


onsdag 10 april 2013

Äta bör man...


Men oj, så mycket gott man mofsar i sig när man är iväg på resande fot...Det är fika och det är lunch och så är det fika igen, o mat och vin på det...My god, vilken tur det bara var två dagars semester...*ler* annars hade jag nog fått köpa lite större storlekar när jag ändå var igång och shoppade...


Sedvanligt passerade vi Hötorget på väg mot Nynäshamsbussarna, och fyndade några buketter. Så härligt med en bukett vita ranunkler på bordet, som fick ersätta påskpyntet som flyttade ner i sina kartonger idag. Det vara skönt med en ledig dag efter två dagars semester... =) och så en Sköna Hem i brevlådan på det! Kudde i soffan från HM Home. Så, nu jobbar jag två dar - sen helg med förhoppningsvis lite mer värme, tack!