söndag 23 november 2014

Godaste lussebullen

Jajjamän, här har har jag "tjuvstartat" med lussebullsbak! 
I Icas Buffétidning förra året så fanns recept på - enligt deras provkök -  den godaste lussebullen. Hemligheten är att man inte smälter smöret utan det skall vara rumsvarmt (och mycket, 175 gram till en halvliter mjölk), mjölken - som skall vara 3%-ig - skall inte värmas, och degen skall knådas länge, ca 15 minuter i maskin eller för hand. Det behövs ingen kvarg som man annars ofta har i saffransbullar. Sen måste den jäsa länge också, 1 timme innan man bakar ut, eftersom degvätskan inte är 37 grader. Annars är det väl som ett vanligt bullrecept... Så här lyder receptet: 

2 paket saffran
2 msk sprit (som saffranet får ligga i en stund)
1 pkt jäst
175 g rumsvarmt smör i tärningar
5 dl rumsvarm mjölk 3 %
2 dl socker
½ tsk salt
1 dl russin
ca 800 g mjöl

Sen skall det egentligen vara ägg till pensling, men jag penslar alltid bullar med smält smör efter gräddning, tycker det blir godare! Hur gör ni? 

12 kommentarer:

  1. Hej, här har det också bakats i dag. Lussebullar med fyllning av hackad vit choklad och nötter. Mumsigt, tycker maken.Här är det inte så populärt med de vanliga kusarna, så jag bakar saffransbullar - som vanliga bullar fast med lite annorlunda fyllningar. Gott, fast själv gillar jag de "vanliga" bäst. Ha en fin fortsättning på helgen!
    Lena

    SvaraRadera
  2. Jag tjuvstartade redan i måndags :) Men jag gör en deg mer likt en vanlig vetedeg. Kvarg provade jag ett år men vi tyckte snarare att de blev torrare än de vanliga, saffran är ett måste och russin som dekoration. Ena svägerskan gör sina med hasselnötter, det gillar jag inte alls av oss. Tur att smaken är som baken ;)
    Kram gittan

    SvaraRadera
  3. Mums vad du lockar mig att försöka ta en bulle, jag känner i näsan hur det doftar saffran.
    Jag tycker man visst kan börja baka lussebullar nu, i morgon är det en månad till julafton och det går kvickt nu. Saffransbullar är det bästa jag vet, det ska jag baka, men inte pepparkakor,
    det får bli några köpta. Vi brukar få av barnbarnen när de bakar så då blir det flera provsmakningar

    Jag såg på Tv igår kväll när de bakade saffransbullar, hon gjorde häftiga 'snurror', såg du det ?

    Ha en skön söndag och vecka, kram/ Eva

    SvaraRadera
  4. lecker!!! danke für die inspirationen!!! einen schönen sonntag wünscht angie

    SvaraRadera
  5. Mmmmm, så deilig. Kjenner formelig duften her:)

    SvaraRadera
  6. Jag älskar verkligen saffransbröd. Hade tänkt baka idag men så ångrade jag mig. Jag köpte en lussebulle och en annan saffransbulle till em. fikat 2 för 15:- Mums så gott. Det där med sprit och saffran ar jag aldrig hört. Jag penslar med ägg och har pärlsocker på mina.. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  7. Låter spännande med kalljästa saffransbullar! Ska prova i veckan när min saffransbutterkaka är slut. Jag brukar äggpensla mina men nu ska jag prova din metod!

    Ha en fortsatt skön kväll!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  8. Åh, fy 17 vad gott det ser ut och låter! Nu blev t.o.m. jag som normalt inte äter bullar sugen, för goda hembakta saffransbullar är det något speciellt med.....
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  9. Här brukar vi börja med saffransbullar till advent så då är det hög tid att sätta igång.
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  10. Vad gott det ser ut! Jag kommer till Sverige på Luciadagen, så hoppas jag får antingen hembakade eller kanske köpta!

    SvaraRadera
  11. Det är smöret som gör ´et! Jag har också ett recept utan Kesella eller liknande, och det blir alltid lika gott. Alltid väldigt lätt att baka ut också och det är ett plus.

    Kram!

    SvaraRadera
  12. Nu har jag bakat efter receptet och de blev suveränt goda! Tack... spar nu receptet för framtida bruk:)

    Kramar från Eva-Mari som äntligen sett solen idag!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!