söndag 16 november 2014

Ljus i höstmörkret

Det behöver vi nu - ljus i höstmörkret! Det är inte utan att man börjar längta så smått efter advent, med alla ljus och dofter! Nu är det bara två veckor kvar! I väntan på det tänder vi andra ljus, och bakar kanske en äppelkaka? Den här bakade jag häromdan, riktigt god och saftig blev den. Om ni blir sugna så gör man så här: 
Riv 100 g mandelmassa och blanda ner 3 ägg (ett i taget). Rör sen ner 1,5 dl socker3 dl vetemjöl blandat med 1 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker. Tillsätt 1 dl mjölk blandat med 50 g smält smör. Skala och klyfta 4 stycken äpplen, som man lägger hälften av,  i en smord och bröad form med löstagbar kant. Häll över halva smeten, och lägg resten av äpplena i ett fint mönster, och sen resterande smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter, i 175 grader. 

Den är god som den är, men visst kan man ha en liten klick grädde eller vaniljsås till om man vill, det gör ju inte ont...

9 kommentarer:

  1. Rolle tackar för grattiset och så sa han att kakan såg jättegod ut!
    Han är tokig i äppelkaka (sockerkaka med äpplen ska det vara) som han dricker mjölk till - eller ibland äter med vaniljsås. Men jag ska nog ta och testa det här receptet till honom!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  2. Har väl sällan sett en kaka och ljuslyktor som matchar varandra så väl! Men det hade du väl förstås tänkt ut i förväg, eller? Nog behövs det ljus alltid, speciellt så ruggig dag som den här.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  3. Mmmm, gott!
    Solen, jag har funderat på den, ser man den aldrig i november, eller hur är det? Här har vi inte sett den på väääldigt länge, men jag minns att den är ljus och lyser upp!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  4. danke für die schönen bilder und liebe grüße von angie aus deutschland

    SvaraRadera
  5. Har lånat lite ljus i mörkret av dig nu - skrivit av äppelkaksreceptet! Ser jag fram emot att smaka på.
    Ha det gott.
    Kram fr Törnrosa

    SvaraRadera
  6. Visst behöver vi ljus i höstmörkret, och en god kaka är ju aldrig fel. Kram

    SvaraRadera
  7. Vilka jättefina lyktor! :-) Och det är ju perfekt väder nu att ha bakdagar inne, tyvärr blir det inte av här..

    SvaraRadera
  8. Men tack ser supermumsig ut!

    Trevlig vecka, kram Ewa :)

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!