fredag 21 oktober 2016

Omklädda gamla stolar

Jag har två fina stolar som har varit mammas, och innan henne var det mormors. Har sedan jag fick dem för 6 år sedan, tänkt att klä om dem i något annat tyg, men det har inte blivit av. tänk att det skall ta sån tid ibland! Det är inget fel på tyget, men jag har väl haft i bakhuvudet att det skulle vara kul med nåt lite "roligare" tyg, typ Svenskt Tenns Elefant, men det vet vi ju alla att det tyget inte är gratis... Sen var jag lite osäker på om det skulle passa med ett sånt där grafiskt tryck... Nu hittade jag ett tyg på Ikea, för en billig slant, och då är det ju lättare att byta om det inte blir bra. 
före
efter
Ta da! Runda ringar istället för elefanter, och ofantligt mycket billigare! Och väldigt enkelt, det tog ju bara en kvart så var det klart! Och det har jag alltså gått och funderat på i 6 år... Ja, jag säger då det, inte alltid man är så snabb i vändningarna... 

Det gamla tyget finns ännu kvar under, ifall jag ångrar mig, eller om någon i framtiden hellre vill ha det. 

Som kuriosa, en bild med en av stolarna, från mormors album, bilden är tagen julafton 1957. Här sitter min mamma och pappa hemma hos mormor och morfar som också är med på bilden, samt mina morbröder. Som ni ser är det samma tyg som suttit på tills nu!

Jag hittade även en annan bild, där stolen var brun med ett enfärgat tyg, som faktiskt också finns kvar där underst i "lagren".  Så troligen är det alltså min mormor - eller morfar förstås, som har målat dem vita och klätt om dem i det här tyget som alltså suttit på i nästan 60 år! 

9 kommentarer:

 1. Snygga stolar med en historia! Kul att se dom på de gamla bilderna också, dom är jättefina med ditt nya tyg också...
  Fredag igen! Skönt med helg nu.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 2. Tänk att tyget hållit så länge. Måste varit ett slitstarkt tyg!
  Roligt att ha bilder på hur de såg ut förr.
  Skulle tro att det var morfar som målade stolarna så klädde kanske mormor om dem? Det var ju ofta så förr. :)


  Men det blev jättefint med det nya tyget!
  Jättefint blev det också i både dotterns rum med den vackra tapeten och de fina målade väggarna. Och ert sovrum blev så mysigt. Du är duktig på att fixa!
  Ha en riktigt trevlig helg!
  Kram / Maria

  SvaraRadera
 3. Åhh nu har jag läst ikapp.Jag råkade eller så bara hände det att alla bloggar som jag följer försvann på listan. Jag börjar få ordning igen. Vilken ljuvlig tapet och så jisses vad ni jobbar och rustar men fint blir det. Stolarna blev jättefina och så roligt att ha bilder på dem från förr.Trevlig helg! Kraaam Pia

  SvaraRadera
 4. Så mycket värt det är när man har saker som man vet historien bakom! Tänk så många släktingar som suttit på just de där stolarna, säkert du också? Och nu har du satt din prägel på dem, och ändå har du minnena kvar under tyget:) Fräscht som en svensk sommardag!

  Om jag skulle haft min egen bokrelease så skulle jag nog ha basunerat ut det tydligt... och säker fler än en gång! Har fortfarande inte fått svar från alla förlag... Hoppas, det gör jag än!

  Glad lördag till dig!
  Kramar från Eva-Mari som är så uppfylld av Eva Dahlgrens fantastiska konsert i går kväll!

  SvaraRadera
 5. Så fint det blev! Kul med före och efterbild och en kul historia också!
  Att klä om stolar är verkligen ett lätt sätt att få en helt "ny" stol snabbt.
  Ha en fin kväll!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 6. Jösses, så snyggt! Det gjorde du bra. Kul att ha de gamla bilderna av stolarna också. Alltid roligt med saker som har en historia.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 7. Jeg har ventet enda lenger (hi-hi). Et kvarter? Hm. Men jeg har 14 stoler...
  Lekkert ble det!

  SvaraRadera
 8. Wow - vilken proveniens! Men...jag håller med dig. Snyggast är dom ju vita med ringar!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 9. Blev ju jättebra med det grafiska tyget! Ibland måste helt enkelt saker mogna fram och det kan ta lite tid. Sen när det är moget går det hur fort som helst. Kul med saker som kan hänga med länge och har historia och med fotona blir det ju extra kul.
  Har vita stolar i köket från svärfar, som hade kluddiga guldränder här och var när vi övertog dem. Antagligen tillkomna nångång på 50-talet. Trodde stolarna var tämligen nya men när alla lager tagits bort, visar det sig att de troligtvis är från 1700-talet. Många rumpor som nött de sitsarna.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...