söndag 4 oktober 2020

Knep och knåp för saftigare bullar

Idag bakas det nog runtom i stugorna, kanelbullens dag till ära. Jag får se om det blir några bullar med kanel hos mig idag, annars har jag ännu i frysen av dessa som jag bakade sist, med vaniljkräm i. Men dem kan ni få recept på, samt några tips på vägen, som gör bullarna extra goda.... 
Jag har nu provat med att jäsa bullarna endast en gång. Alltså jag bakar ut degen direkt efter ihopblandningen, ett moment mindre alltså. De behöver förstås jäsa längre tid så det går ju inte direkt fortare. Men degen är mer lättarbetad faktiskt. Och bullarna blev goda! Har hittat detta recept inne hos Baka med Frida. Har ändrat pyttelite bara, använder till exempel lite mer vaniljkräm för jag får den inte att räcka annars... 
För 30-35 bullar; 
Bulldeg
5 dl mjölk
ett paket jäst
1, 5 msk malen kardemumma
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
900 g vetemjöl ( det är ungefär 12-15 dl)

Fyllning
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 msk malen kardemumma

4 dl vaniljkräm
Jag är lat och gör på färdigt vaniljpulver, men om man vill göra egen så är det säkert snäppet godare... 

Sockerlag
2 dl socker
2 dl vatten

Pärlsocker

Blanda ihop fyllningen först och ställ den åt sidan. Sedan gör man bulldegen, lättast i assistent om man har en sån, annars går det för hand också, kräver lite mer armmuskler bara ;) Blanda först jäst med mjölk och sedan blandar man i resten. Knepet för saftigare bullar är att smöret inte skall smältas utan bara vara rumsvarmt. Jag brukar ta fram smörpaketet kvällen innan jag skall baka, då är det så där lagom krämigt! Arbeta degen i ca 10-15  minuter. 
Dela degen i två bitar, kavla ut varje del, smeta på fyllningen och vik ihop på mitten. Skär ut remsor och snurra ihop. 

Låt jäsa i ca 1, 5 timme (under bakduk) 
 
Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och tryck ner spritsen i mitten av de färdigjästa bullarna och tryck till. Sen skall de gräddas i 225 grader tills de fått fin färg, ca 10 minuter.

Sen kommer knep nummer 2 för saftigare bullar. Inte pensla med ägg innan gräddning, utan pensla istället med en sockerlag gjord på hälften socker och hälften vatten som fått koka ihop på spisen. Pensla direkt efter gräddningen, och strö sen direkt pärlsocker ovanpå. 

Bakar du nåt idag? 

6 kommentarer:

  1. Det var ju ett nytt sätt att baka på minsann. Oj så goda de ser ut.Jag ska nog inte baka idag även om det är bakväder. men man vet aldrig. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  2. Så bra tips, tackar! Jag har ju tagit bort socker ur mitt liv fram till jul så nån bakning blir det inte här. Det är konstigt att jag inte har tillstymmelse till sug och märker att jag mår så mycket bättre i kroppen.

    Bullekram från Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Mmm ... dom ser goda ut och dessutom är dom vackra. Äter väldigt sällan kaffebröd och hade glömt bort att det var kanelbullens dag. Men dina bilder gör mig sugen. Det där med en jäsning låter bra. Även om tiden blir densamma är det alltid skönt att slippa ett moment.

    Kram Anita

    SvaraRadera
  4. Oj så bra tips! Godaste gott dessutom :) Får väl köpa ett gäng idag, hinner nog inte baka...
    Ha en fin söndag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  5. Wow, vad gott det ser ut!
    Tack för recept och tips.

    SvaraRadera
  6. Det var ju bra knep!
    Bullarna ser fantastiska ut.
    /Anette

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!