tisdag 3 november 2020

Rosa rosor

Trots att vi kommit in i november är min trädgårdssäsong inte helt över. Jag har nämligen beställt rosor från Flora Linnea. Två stycken Austinrosor blev det. Rosa. Funderade (förstås 😏) fram och tillbaka, skulle jag gå på säkra kort och beställa favoritsorter som jag haft förut, eller skulle jag prova något nytt? Det blev något nytt!  Kriterierna jag gick på vid valet, var att de skulle vara remonterande (blomma hela säsongen), de måste dofta gott, och framförallt vara friska sorter. Just friskheten tycker jag alltid är en av de viktigaste egenskaperna, för några krångelrosor vill jag inte hålla på och fjäska för... 


Först blev det denna här, Olivia Rose Austin. Den beskrivs så här på Flora Linneas hemsida
David Austin anser att detta är en av de allra bästa rosor man introducerat. Blommorna är mycket vackra av gammaldags rostyp. I början små välformade knoppar som gradivs öppnar sig för att bilda eleganta rosettformade, ganska stora blommor. Färgen är ljuvligt rosa och doften fin och behaglig med tydliga inslag av frukt. Växtsättet är kraftigt och den remonterar mycket bra med blommor från slutet av juni och långt ut på hösten. Bladverket är glänsande läderartat, liknande det hos rosen Leander. En av våra allra friskaste rosor! Doft medium. 


Sedan en liten klätterros som jag skall ha mot "kattnätet", The Generous Gardener. Den beskrivs så här: 
Vackra, välformade blommor i en blekrosa nyans som bleknar till crèmefärgade. Ett exempel på David Austins satsningar under senare tid för att få fram mer sjukdomsresistenta rosor. Bildar en fin buske och ger en generös dos av väldoftande rosor med inslag av spansk körvel och mysk under hela säsongen. Kan användas som lägre klätterros i de södra delarna av landet. Doft stark.

Bilderna är lånade från deras hemsida.

Nåväl. Rosorna beställdes i september, och kom äntligen, i förra veckan. Tyvärr var två av grenarna på en ros knäckta, så jag har kontaktat företaget och vill byta den mot en hel ros. Har ännu inte fått något svar, men jag antar att de bara har mycket att göra. Skulle ju vara najs att få ner den sista rosen i jorden, och liksom känna att en var klar i trädgården. 

2 kommentarer:

  1. Draga mea,
    E inaltator sa poti trai si admira in fiecare clipa frumosii trandafirii.
    Cele mai calde salutari,
    Mia

    SvaraRadera
  2. Rosa rosor är ju aldrig fel någonstans om man frågar mig. Lycka till med dina plantor. Kraaam Pia

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!