söndag 22 november 2020

Komma till skott

Först av allt, så kom jag till skott för ett tag  sen, vad gäller att införskaffa en piedestal. På Butik Landa i Klintehamn hittade jag den. Där är för övrigt svårt att gå tomhänt ifrån. I alla fall om man gillar gamla fina saker. Hon har även nya fina saker om man hellre föredrar det. 


Hur som helst, nu tänker jag komma till det här med skott. Nämligen skott från krukväxter. Ett himla smart och billigt sätt att skaffa sig nya krukväxter på. Man skall bara ha lite tålamod, och det är väl kanske åldern som gör att jag plötsligt tycker sånt här är lite roligt? På piedestalen står i alla fall en dr Westerlund-pelargon, som jag fått ett skott av från en arbetskamrat. Den har tagit sig fint, så nu har jag nypt av ett skott och gett vidare till en systerdotter. 

Och palettblad, men hur många fina finns det inte, och så lätta att föröka! Här ett skott från en sort, som jag ursprungligen fått av syrran. Nu har det skottet växt sig så stor och blivit så ranglig, så nu tog jag ett skott av den och skall börja från början, och hålla den lite mer kort, så den buskar till sig. Ja, det tar ju ett tag innan man lär sig hur man skall göra. 
Så här stor är ursprunget. 

Här en lite mer färgglad variant, som jag tog ett skott av i somras, ute hos min chef på landet.  

Och i köksfönstret står en annan sort på vänt innan den skall ner i jorden. Ja, förresten funkar det ju att stoppa ner dem i jorden direkt också, jag har gjort båda varianterna. Längst till höger har vi en Karlbergare, som jag tar skott av hela tiden, ursprungligen är den från min mamma som gick bort för 10 år sen, och den måste man helt enkelt föröka då och då, för den utarmar sig själv till slut. 

Här kan ni också se hur fin min vaxranka är igen, jag fick ju föryngra den för två månader sen, och nu är den redan stor och fin igen (och förresten, ser ni att det ännu blommar några rosor utanför fönstret!) 

Idag har jag putsat fönster, så nu är de förberedda för adventspynt. Ser att många har startat redan och jag tänker att jag börjar nu i veckan. Jag har även varit ute och hämtat en dikesgran i syrrans skog. Så snart så... rätt vad det är dyker det upp lite adventspynt i en blogg nära dig... Skall bara komma till skott... 😉

7 kommentarer:

 1. Lustigt, jag klippte just ner mina Dr. Westerlund idag och tog så klart skott. Kan ju inte låta bli. Fönsterputs blev det också. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Jag kom också till skott härom dagen när jag beställde 4 fina amaryllisar. Men...hade jag vetat vad som väntade så skulle jag nog inte gjort det, nu oroar jag mig för hur jag ska kunna plantera dom i krukor. Kan ju knappt röra mig, så att gå ut i boden och hämta jord och krukor är inte att tänka på. Men, Rolle får väl ställa upp som vanligt.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 3. Jag känner glädjen över när skotten vill! När jag flyttade till eget en gång för sådär hundra år sen var det BARA skott som gällde. Inte köpte man krukväxter heller... man fick av släkt och vänner. Eller så knyckte man ett lite sådär i skymundan. Minns framförallt lyckan över Saintpaulians bebisskott som tittade fram efter ganska lång tid när mammabladet rotat sig. Fortfarande har jag svårt att kasta utblommade krukväxter. Kanske går det att ta ett skott av den?

  Ha det fortsatt gott i ditt nya mysiga hem!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Fin piedistal!
  Gillar att ta skott och se hur en liten gren kan ge en hel buske, nästan i alla fall.
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 5. Jag har knappt några blommor kvar inomhus längre. Gör "installationer" med lampor, loppisfynd och annat i fönstren istället. Känns faktiskt jätteskönt ... jag jag vet att det inte låter klokt. Men, jag har ju mitt uterum och det är översvämmat av växter så jag behöver inga inomhus. Det blir väl ett par amaryllisar och hyacinter till jul annars får det vara. Men att ta skott är kul. Och det gör jag. I synnerhet av Dr Westerlund. Du vet väl att den är utmärkt att stamma upp? Jag har ett litet Westerlundträd som jag vårdar ömt. Den börjar få riktigt grov stam nu. Och ... piedestalen du köpte är jättesnygg!

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kram Anita

  SvaraRadera
 6. Både Westerlund och palettblad är favoriter här hemma! Piedestalar är ju attans praktiska, vilken fin du hittade :) Ja julstöket får väl komma i sin egna takt, alltefter man hinner...har inte ens funderat på o vi ska ha gran eller inte i år! Äh, det får bli som det blir...huvudsaken jag får skinkmacka med stark senap och pepparkakor! (Dock inte ihop ha ha...)
  KRAM från Titti

  SvaraRadera
 7. Så bra att kunna nypa av skott lite här och där. Har vänner som alltid skickar med av sina favoriter ( vi träffas bara två gånger om året). Tog ett skott från en pelargon för att bladen var så vackra men blomman var så röd och passade inte mig men den har blommat fint ute.

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!