söndag 14 mars 2021

Mormorsblommor

Mormorsblommor... vad är det för blommor egentligen? Jag tänker mig att det är lite äldre lättodlade sorter, som har funnits med länge, sorter som är fina i bukett, men framförallt tänker jag nog en mormorsrabatt som lite romantisk, sirlig, inte alltför välansad... Ja, vad vet jag, men jag tänker att en hemmafru på typ 40-50-talet odlade lite blommor "på sidan av" de grönsaker som fanns i trädgården, blommor är ju mer för lyst och inte för nödvändighetens skull, och kanske fick de inte uppta för stor tid och plats. Jag tänker att mormor ville odla blommor som hon kunde ta in och ställa i en fin kanna på den broderade duken på köksbordet...  Men som sagt, vad vet jag... 

Som stjärnflocka, den tycker jag är lite mormorskänsla över... Sirlig och vacker! 

Och höstanemon. Lättskött och sprider sig väldigt gärna... Just det här exemplaret fick jag en liten bit av min mamma, och den blev väldigt stor i min trädgård. 

Tittut! 

...och nävor! Lättskötta och breder ut sig! 
Nävor, och rosor ihop! 

Rosor, stäppsalvia och en vit grind i bakgrunden, det är lite mormorskänsla för mig... 




Pioner inte att förglömma! 

Fast egentligen var det min morfar som var den trädgårdsintresserade när det kommer till mina mor- och farföräldrar. Han var ju trädgårdsmästare, och det här dagögat (har skrivit om den många gånger) kommer ju från hans trädgård, så det är ju egentligen en morfarsväxt. En bit av den har nu också rotat sig i myllan på andra sidan Sverige, hos hans barnbarnsbarnsbarn, som även är hans namne ♥

Avslutar med en gammal bild från min förra trädgård, lite romantisk med vita gammeldags möbler i bakgrunden, ett fruktträd och en lite busig rabatt... Ja, så tänker i alla fall jag mig mormorsväxter. Om du vill se andra tolkningar så kika in på Trädgårdsfägring, där temat är just hur mormorsväxter är för mig! 

6 kommentarer:

  1. Härliga mormorsväxter och jättefina bilder.

    Ha det gott. Ulrika

    SvaraRadera
  2. Så underbart att hamna mitt i sommaren här inne hos dig! Tack för den njutfulla stunden. Och hur snyggt är det inte med rosor och salvia?!
    Min morfar var också trädgårdsintresserad, inte trädgårdsmästare men odlade gjorde han.
    Så fint minne med dagögat <3
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Massor av härliga mormorsväxter och visst är det roligt att vi fortfarande odlar dem. Min morfar var också den som odlade och intresset kommer från honom och mamma tror jag även om både dem var mycket, mycket för bär och mat.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  4. Mormorsblommor är för mig luktärtor...och dahlior i mängder!! Ja de fanns i mängder i mormors trädgård. OJ vilken vacker ros, den där rosa/aprikosa!! Får jag fråga om namnet? Vet du??
    Ljuvliga bilder som gör att jag längtar ännu mer efter sommaren nu, tack :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den överta rosen, den på ställningen, heter Alchymist och den andra rosen, precis innan pionbilden, heter Leander (Austinros). Rosbilden emellan dem är en blandning av dessa två, för de stod bredvid varandra. Underbara rosor bägge två, Alchymist är engångsblommande och Leander är remonterande.
      Kram tillbaka!

      Radera
    2. Åhh tack snälla :) De rosorna bara måste jag införskaffa...
      Ha en finfin dag!
      Kram Titti

      Radera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!