onsdag 10 juli 2024

Juli i trädgården

Rosor och stäppsalvia, en favorit. Men nu började salvian se risig ut, så jag tog och klippte ner dem igår. Om man inte väntar för länge blir det en andra omgång blommor lite senare. Även daggkåpan är nedklippt, så just nu är det lite kalt i trädgården. 
Det blir alltid så nån vecka in i juli, innan floxen och hortensiorna tar vid. Mest grönt, och jag saknar den lite "överdådiga" juniblomningen med pionernas fluffiga bollar, mot salvians lila "vägg" och daggkåpornas yviga blommor.  Sen blir det som sagt mest grönt, och jag börjar alltid fundera på vad jag skall ha, som blommar som bäst i juli. Hm, skall jag ha fler rosor, eller vad kan jag ha, som får ha huvudrollen i juli? 
Visst, stjärnflockan blommar ännu fint, men det är ju lite blyga av sig och tar inte upp utrymmet om man säger så. Dessutom har mina drabbats av skadedjur som gör bladen bruna, så jag funderar allvarligt på att ta bort dem helt. Synd, för jag gillar dem verkligen, och de är fina att ta in i vas. Och frågan är vad jag skall ersätta dem med... Nävor kanske, det hade jag förut, det finns ju sorter som blommar länge. 

En växt som definitivt levererar i år, och som tar upp utrymmet rent bokstavligt är mitt körsbärsträd som ännu står i kruka. Förra året kom det ett enda bär, men i år är det massor! 

Så gott! 
Sen får man njuta av det man har i krukorna. Bland annat blomstertobak och verbena blommar fint nu. I våras när jag planterade om klätterbenveden i en större kruka, så satte jag även dit purpurtimjan som har blivit så här fina. 

Idag har det varit en sån där varm sommardag igen. Den har spenderats på stranden, med en massa sköna bad i havet, härligt! 

4 kommentarer:

 1. Roser er nydelige blomster. Du har utrolig mange små detaljer i din hage som gjør at en har lyst til å sette seg ned i en kurvsol og bare nyte.

  SvaraRadera
 2. Åh, det ser helt ljuvligt ut i din lilla täppa. 😍
  Förstår dilemmat med stjärnflockan, men man kan inte annat säga än att den är väldigt fotogenisk. 🙂

  SvaraRadera
 3. Åh, kan stäppsalvian blomma om. Brukar alltid låta mina vissna ner men då ska jag nog klippa ner mina med.

  SvaraRadera
 4. Fint med alla olika planteringar i krukor och annat. Vi fick också massor med körsbär i år på vår lilla buske. Jag håller med om att det är mest grönt i rabatterna nu innan floxen börjar blomma. Kram Pia

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!