onsdag 31 juli 2024

Favoriter just nu

Vill man ha något som blommar säkert så här från mitten av juli och framåt ett bra tag, och det vill man ju, så skall man ha hortensia! Alltså,  jag är så glad för mina, och nummer ett är den här vidjehortensian Annabelle. Jag vet, en vanlig sort men det kan ju ha någon orsak att den är så populär, den är fantastisk helt enkelt! 
Men alla känner tydligen inte till den, för jag har fått flera förfrågningar från folk/grannar som passerar, som undrat vad det är för en sort. 


En annan favorit är Pinky Winky som jag har som ett litet uppstammat träd. Den är först helt vit, men som ni ser börjar den anta en rosa färg i det vita. 

Den är snygg mot grannens mörkrosa stockrosor ;) 

Sen har jag en annan, troligen rätt vanlig, rosa sort, som fanns här när jag flyttade hit, och det är också det enda som är kvar av det som stod här, resterande har jag bytt ut... ja, nu fanns det ju inte så där värst mycket i och för sig. I fjol hade den här en enda blomma, men i år levererar den igen. 

Min nyaste hortensia som jag satte förra året, Magical Candle, är inte så värst magisk om jag får säga det,  snarare lite mer åt det intetsägande hållet... 

En annan favorit så här mot slutet av sommaren, är gräset Malepartus, som blivit stort här på framsidan. Jag delade den biten jag hade med mig hit i två delar, men den andra som står på baksidan är pytteliten, så den trivs bäst i skugga kan vi då konstatera (den andra står bakom Annabelle, på första bilden, ni som orkar skrolla upp ser, ja precis, inte mycket...). 


En lite skirare favorit är Höstvädden som blommar nu. Den kan man putta ner lite varsomhelst tycker jag, så svävar den lite över de andra växterna i rabatten.  


Ormbunkar är fina hela säsongen, men min Bronsbräken som ju dessutom skall vara vintergrön, blev jätterisig i vintras, och jag trodde nästan den var död. Men så sakteliga kom det nya blad och först nu ser den fin och frodig ut igen, dock lite mindre än förut. Det är tre plantor här, och den fyllde ut bra mycket mer förut. Men jag är glad att den är på G igen!  

5 kommentarer:

  1. Hortensia är en trevlig växt. Har bara tre olika sorter numera efter det att två har dött för mig - dom två största naturligtvis!
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
  2. Jag har också en vidjehortensia som alltid blommar lika mycket varje år. Man kan klippa och härja med den men ändå så levererar den. Gillar din pinky-winky, fint med uppstammade buskar. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  3. Nu blev det fel igen https://villaryttarangen.bloggo.nu/ ska det vara nu. / Pia

    SvaraRadera
  4. Härliga hortensior. Tack för namnet , tror det är samma som grannen har. Den har jag suktat efter i många år, men hon visste inte namnet.
    Hälsningar Marika

    SvaraRadera
  5. Så många finingar! Den enda hortensian jag haft var en "höstsyren" som den hette på 70-talet. Den hann aldrig växa till sig innan vi flyttade. Sedan dess har jag levt helt hortensialös. Tänk vad jag missat!
    Glad helg!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!