torsdag 20 juni 2019

En runda i min sommarträdgård

Trädgårdsveckan är i full gång här på Gotland. Det blir ingen Öppen trädgård hos mig i år. Det var roligt att vara med förra året, och jag fick förfrågan om jag ville vara med i år också. Men när bevattningsförbudet börjar redan den 1 april, och man inte har en aning om vädergudarna kommer att erbjuda något regn, och med det inte ha en aning om hur trädgårdens skick kommer att vara, så fick jag stå över. Med facit i hand kunde jag ha ställt upp, för trädgården är ännu grön och det blommor egentligen mycket mer i år, än förra året. Men jag bjuder på en liten trädgårdssväng här i bloggen i stället. 
Rosorna på framsidan blommar rikligt! 
Speciellt den här Stanwall Perputial, så mycket blommor har den aldrig haft samtidigt förut! 

I Silverpäronrabatten har pionen Alertie, som var först ut bland luktpionerna, snart blommat över. 
Vi går in genom grinden. 
Eller förresten, vi kan först se hur det ser ut utifrån. Här är det minst sagt lummigt nu, nästan lite överväxt... (Om ni vill se hur det såg ut här för 5 år sedan, kan ni klicka här. Då funderade jag på hur jag skulle få det mer lummigt och insynsskyddat) Precis innanför grinden står en schersminbuske. Eller skall jag säga träd? För den har ju blivit gigantiskt hög, lika hög som Klotrobinian bredvid. 

Av mina tre olika schersminer, har den här sötast blommor tycker jag. Dock är det dåligt med doften, men man kan väl inte få allt 😏


Och här sitter Stina och väntar på att jag skall sluta och springa omkring och fota, och gå ut och gå med henne istället. 
Honungsrosen Lykkefund börjar slå ut.

Klotrobinian i mitten, och bredvid till vänster bland annat Blomsterkornellen... 
Som alltså blommar för första gången, efter fem års väntan!

En till ros med ovanligt många blommor på samma gång, Queen of Sweden! 

Louise Bugnet blommar lite mer sparsamt. Däremot börjar även hon bli väldigt stor. Hm, tror min trädgård behöver en omgång med sekatören snart... 

Vi går in på baksidan.
Precis runt hörnet står badtunnan, skön att ha sådana här varma dagar! 

Min gigantiska Fontänpil, Elegantissima. 

Och här ser vi den andra schersminen, som också har blivit väldigt stor, dock har den växt mer på  bredden än den andra. 
Se här, den har lite mer enkla blommor, men doften är ljuvlig! 

Planteringsbänken. 
Del av Päronrabatten.
Festiva Maxima, i Päronrabatten.
Lekstugan med Rondellen framför, och Plymspirea i framkant. 
Tvättställningen som vi invigde förra året. 
Här börjar de små rabatterna som ramar in platsen, bli fylliga. Här finns pioner, daggkåpor, pipört, blandat med rabarber och smultron. Lite mormorsrabatt över det alltså.

En annan ros som är helt otrolig på att blomma i år är Constance Spry. Den har blivit enormt stor, och så här många blommor samtidigt har den aldrig levererat. Dock tror jag att blomningsperioden blir kortare eftersom alla blommor verkar slå ut samtidigt. Är väl värmen antar jag. Den brukar hålla ut en hel månad annars, men så blir det nog inte i år. 

Sett uppifrån altanen. 


Tillbaks på backen, här är Rosenrabatten. Här har dock inte rosorna kommit igång på allvar ännu, och det är ju bra att det finns nåt att se fram emot! 
Men Stäppsalvian och nävorna har börjat blomma! 
Bakom Rosenrabatten skymtar rabatten med det otroligt charmiga namnet "Bred och lång". 😆 

Men den skulle också kunna heta Pionrabatten, här finns fem stycken pioner. 

Och ett gäng alunrot. 
Nu är vi framme vid den andra grinden, och oups. där kom Constance Spry en gång till 😏

Oj, det blev ett långt inlägg... Nä, nu tar vi en paus va, och firar midsommar. Tack för att ni kikar in här! 
Önskar er en riktigt fin och härlig midsommar! 
🍓🍓🍓🍓🍓

11 kommentarer:

 1. Tack detsamma och tack för trädgårdsvisningen, så otroligt lummigt och blommande. Fantastiskt inspirerande och jag tycker det är synd att du och din trädgård inte är med på Öppen trädgård i år.

  Midsommarkramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Jisses så vackert. Så mycket blomning... Ja det är verkligen fint den här årstiden. Önskar dig en Trevlig Midsommar. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 3. Sååååå vackert. Förstår att det behövs vatten uppifrån till trädgården. Det ligger mycket jobb bakom och daglig skötsel. God o glad midsommar.

  SvaraRadera
 4. Åh, vilken härlig trädgårdstur! Vilken tur vi kan dela med oss av våra trädgårdar på detta sätt. Ljuvliga pioner och dina rosor var ju magnifika!
  Fin midsommar till dig och kissarna! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Nu har jag vandrat runt i din trädgård en lång stund och njutit av varenda ögonblick. Tack för det och trevlig midsommar! /Gunilla

  SvaraRadera
 6. Vilken fantastisk trädgård du ser ut att ha! Fina växter och en härlig atmosfär./Ulrika

  SvaraRadera
 7. Men det här var ju en helt fantastisk trädgårdstur som du bjuder på. Jag har upplevt samma sak med 'Stanwell Perpetual' i år, helt översållad med blommor. Och nu har alla vissnat på samma gång. Men det kommer ju nytt. Visst är det väl härligt med schersmindoften i sommarkvällarna. Min smultronschersmin doftar så jag blir nästan berusad.
  Jag var tvungen att gå tillbaka och läsa ditt inlägg sedan 5 år tillbaka. Oj, säger jag. Vilken förändring! Du har verkligen fått ett rejält insynsskydd. Tänk vad härligt det är att man kan bygga både väggar och tak med växter.

  Tack för en njutbar vandring och god fortsättning på midsommaren!
  /Anita

  SvaraRadera
 8. Ja din trädgård är något utöver det vanliga! Helt fantastiskt! Jag får sån inspiration från all din blomsterglädje :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 9. Först måsre jag bara berätta att dom "konstiga" bokstäverna och siffrorna på min blogg kommer ibland när jag kopierat det jag skrivit på wordPress och lägger in. Men inte alltid konstigt nog.....!? Nu har jag tagit bort dom, men då försvann en hel del av bilderna istället. Jätteknasigt!
  Synd att du inte visar din trädgård i år, den ser helt fantastisk ut på bild! Jag blev också ombedd att visa trädgården, men den är alldeles för orensad och överväxt, trots att vi gör vad vi kan. Men det har varit för varmt sista tiden.
  Regnet som kom i torsdags gav inte ens utslag i regnmätaren, så lite var det. Men man får vara tacksam för det lilla ibland!
  Din rabatt med alunrot och pioner ser absolut helt fantastisk ut. Mycket lyckad!!
  TREVLIG SÖNDAG/Susie

  SvaraRadera
 10. Tack för den rundvandringen! Jag har verkligen fått njuta av alla dina vackra blommor och buskar! Ljuvligt!
  Bästa hälsningar från
  Gunilla

  SvaraRadera
 11. Så vackert hos dig, lummigt, grönt och fint, och alldeles ljuvliga rosor och annat som blommar.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...