söndag 2 juni 2019

Studenttårta

Ett år sedan min äldsta dotter tog studenten. Nu är det studenttider igen, och då tänkte jag passa på att tipsa om hur jag gjorde studenttårtorna i fjol, om det är någon annan därute som kanske skall till och baka tårtor? Eller om någon vill ha lite allmänna tips om hur man gör en tårta med sockerpasta, som ju är lite annorlunda mot en vanlig gräddtårta med marsipanlock. 

En nybakad studenttårta.
Och en nybakad student! 

Jag gör tårtbottnar efter "tre-lika-modellen". Alltså man tar tre glas och knäcker först i det antal ägg man tänker använda i första glaset, därefter fyller man de andra två, en med socker och en med mjöl, så det blir tre med lika mycket i varje glas. Antalet ägg bestäms utifrån hur stor form du tänker baka i:  
18 cm - 3 ägg
20 cm - 4 ägg
24 cm - 6 ägg
26 cm -  8 ägg
Blanda även i bakpulver i mjölblandningen. 1 tsk till 3 ägg. 2 tsk till 4 ägg, 2,5 tsk  till 6 ägg och 3 tsk till 8 ägg. 

Sen gör man som en vanlig sockerkaka. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, och sikta sedan ner de torra ingredienserna och blanda försiktigt. Jag använder glutenfritt mjöl, blir faktiskt bättre än vanligt vetemjöl! 
Jag brukar fästa bakplåtspapper kring kanterna eftersom jag vill ha höga tårtbottnar (smöra då kanterna först så klistras papperet fast!). Vill du inte ha så höga bottnar kan du minska på antalet ägg. Vill du ha ännu högre kan man ta nåt ägg till... ;) Ju högre botten desto lättare att skära tre bottnar. Grädda i 175 grader i ca 30-45 min, beroende på storlek. Känn med en sticka om den är klar, stickan skall vara torr och då är kakan klar. Låt den svalna. Sen brukar jag frysa in den ett dygn för att sedan halvtina den innan man skär den i tre lager, blir så mycket lättare att skära då, samt mindre smuligt! 

Sedan kommer vi till fyllningen. Lite somrigt kan ju passa på en studentfest, och vad kan då vara bättre än jordgubbar och rabarber..?  Det här receptet räcker till en tårta som är 24-26 cm i diameter. 

Rabarber- och jordgubbsmousse
300 gram rabarber
300 gram jordgubbar
1 dl vatten
1 dl strösocker
5 stycken gelatinblad
6 dl vispgrädde
Skala rabarbern och skär den och jordgubbarna i bitar. Lägg dem i en kastrull med vattnet och sockret. Låt koka upp och puttra i ca 10 minuter tills allt är mjukt. Tag kastrullen från värmen och mixa till en puré. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i fem minuter, och rör sedan ner dem i purén. Låt det svalna en stund i kylen. Sedan vispar man grädden, inte för hårt, och blandar med frukten, och låter sedan stelna klart i kylen i ca 6 timmar. Sedan skär man tårtbotten i tre delar och brer på fyllningen. Plasta in tårtan och låt den stå till sig, gärna ett dygn. Smart är att låta den vara i formen den bakades i. 

Därefter är det dags att "spackla" tårtan med smörkräm och sedan täcka den med sockerpasta. Spacklingen behövs för att sockerpastan inte skall komma i kontakt med grädden som är i fyllningen (innan spacklingen skar jag till tårtan för att få en rundare studentmösse-liknande form).  

Smörkräm
150 gram mjukt smör
3 dl florsocker
½ dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker. 
Vispa smör och sockret till en krämig massa och häll i vattnet, lite i taget och fortsätt sedan att vispa en liten stund till, till en följsam konstisens. Sedan är det alltså dags att spackla tårtan. Det gör man i flera steg. Lägg först ett tunt lager runt om, med typ en Lilleman som spackelspade, och ställ in tårtan i frysen en kort stund, för att sedan lägga på nästa lager, etc tills den är slät och fin och ingen fyllning syns. Sedan kavlar man ut sockerpastan och lägger på tårtan. Det är lite trixigt att få den slät, man får släta ut med handen och dra ut "täcket" lite efterhand. Finns filmer att kolla på hur man gör detta bäst, på youtube, om man är osäker. Gissa hur många såna filmer jag kollade innan jag skred till verket första gången jag gjorde en sockerpastatårta, tillika bröllopstårta i tre våningar...

För att få till en studentmössetårta använde jag vit sockerpasta till mössan och svart till skärmen och bandet runt om,, samt en liten guldfärgad bit till den lilla knappen längst fram. 

Nu gör vi som på teve, en snabbrepetition: 
Dag 1. Baka tårtbottnar (detta kan man i och för sig göra flera veckor innan). Frys ner. Gör fyllningen och låt stelna i kyl. 
Dag 2. Ta upp kakan och låt den halvtina för att sedan dela den i tre delar med en vass kniv. Fyll tårtan, plasta in och ställ i kylen. 
Dag 3. Spackla tårtan och klä in den med sockerpasta. Servera!  
Här finns fler bilder på hur det såg ut när jag spacklade och kavlade bröllopstårtorna.  


Vi hade firande med tre kusiner, därav tre stycken tårtor. 

2 kommentarer:

  1. Wow, vad fina de är och vad gott det ser ut!
    Önskar dig en trevlig nationaldag!
    Här i UK har vi varken studenten eller någon nationaldag.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!