söndag 5 februari 2023

Det här med krukväxter

Nämen alltså, jag har ingen bra hand med krukväxter, det är bara att erkänna. Vet inte vad jag gör för fel, men jag har helt enkelt inte förmågan att få dem att frodas och trivas (överleva). 
Med något litet undantag, läs Rosenskärmen jag köpte i fjol, så satsar jag bara på lättskötta sorter. Ta till exempel Monstera, den skall ju vara så himla lättskött. Jag har haft ihjäl två stycken... Men tredje gången gillt nu då, Linds Växthus började sin årliga djungelvecka nu i veckan, så jag kunde inte låta bli. Dock blev det ett betydligt mindre exemplar än i fjol. 
En annan väldigt lättskött växt, är ampellilja. Men icke sa Nicke, två exemplar har jag haft i den här ampeln förra året, den första fick nog för mycket vatten, det skall erkännas, men den andra var jag så noga med, men nej, inte det heller. Det kanske är ampelns fel helt enkelt? Kanske borde satsa på en plastblomma här istället...Nåväl, nu blev det en liten murgröna, vi får se hur länge den står sig. 
Det är ändå roligt att ha en lite större växt här bredvid trappan, så jag unnade mig en ny bergspalm här. Har ju inga kattungar nu, som kan dissekera den, så den kanske får stå fin ett tag, håll tummarna för det... 
En liten småbladig krukväxt följde också med hem, dock har jag glömt vad den heter. Här på soffbordet brukar jag ha snittblommor, så om den lever längre än en vecka, så har jag gått plus ;) 

Ingen regel utan undantag, och garderobslomma och undertecknad, där har vi en match som fungerar! Till och med så har jag förökat en sån. Jag klippte av några stänglar, satte i vatten och efter ett tag blev det rötter, och för några månader sen planterade jag dem.  
Och den lever faktiskt ännu! 

Och orkidéer kan jag ha väldigt länge, och få att blomma om, även om just det här är ett ganska så nytt exemplar. 

3 kommentarer:

 1. Ja du det där med krukväxter är lite som ett lotteri. Inte är dom särskilt billiga heller. Men ljuset spelar ju en stor roll. Garderobsblomman klarar ju av att stå inne i ett rum men det är det inte så många växter som klarar. Jag lyckas inte med bergspalm men paraplyaralian och fredskallan växer och frodas. Det är väl snart dax att plantera om dem. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Det bara är så. Vissa krukväxter blir man inte vän med hur man än försöker. För mig är det orkidéer. Har aldrig nånsin fått dem att blomma om. Därför har jag inga i mitt hus. Fredskallor får bruna bladspetsar på direkten och begonior får mjöldagg. Man får hålla sig till sina bundsförvanter och inse att vissa krukväxter, trots otaliga försök, inte matchar.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Lika duktig som jag är med alla växter ute, lika dålig är jag på att få krukväxter att överleva!
  Jag har dock i år 3 stycken egenuppdragna palettblad i köks- och matrumsfönstren (ska egentligen vara fyra, men en dog) men det kan bero på att det är Rolle som fått sköta dom sista halvåret.....
  KRAM-Susie

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!