onsdag 19 juli 2023

Fruntimmersveckan


Jamen så var det dags för tjejernas egna vecka, fruntimmersveckan! Har ni några att fira? I vår släkt har vi de här namnen som finns på tårtan här ovan, som syrran gjorde förra sommaren när vi firade tillsammans (jag tror det var en saffransglasstårta, om jag inte minns fel). 

Själv har jag inte ett endaste fruntimmersnamn. De två släktnamnen Margareta och Kristina var upptagna när jag föddes som nummer tre, så det fick bli Maria i andranamn, som inte en enda i släkten hette innan mig. Men det viktiga var att andranamnet skulle finnas i almanackan, och det gör ju Maria. Rättvist skulle det vara, vi fick två namn var, ett tilltalsnamn och ett andranamn som alltså skulle finnas i almanackan. Numer finns även våra förstanamn i almanackan, men inte då när vi var små.  

Vi har nämligen alltid firat namnsdagar i vår släkt, ja numer har det ebbat ut (förutom något enstaka "jippo" som i fjol alltså), men förr hade vi namnsdagskalas varje namnsdag, skall ni veta. Det blev lite mycket att hålla reda på till slut, när vi blev fler i släkten....😮 Brukar ni fira namnsdagar?

5 kommentarer:

  1. Nej, vi firar inte namnsdagar och jag som heter Susann Gunhild Irene vet inte ens om dom står med i almanackan...
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
  2. Vi har alltid firat födelsedagar när jag var barn. Men på julafton när det är Eva var det aldrig nån som kom ihåg mig! På Mariadagen blev jag dock firad. Nuförtiden är det bara jag som minns när alla har sina namnsdagar men mer än ett sms-grattis blir det inte. Nog blir de glada att bli ihågkomna även utan tårta.

    Jätterolig tårta!
    Ha det gott!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Min mamma har alltid uppmärksammat våra namnsdagar men det är ingen tradition som vi jag tagit med mig till mina barn. Min mamma heter Margaretha.

    SvaraRadera
  4. Nä inga namnsdagar firas här...men lite tårta skulle sitta fint ändå :)
    Njut av juli och en skön söndag nu...
    Kram Titti

    SvaraRadera
  5. In Italia, almeno al sud Italia, c'è la tradizione di festeggiare gli onomastici. Quando io ero piccola c'era l'abitudine di poter scegliere anche tre nomi di battesimo ma ora è obbligatorio sceglierne uno soltanto.

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!