torsdag 29 augusti 2024

Sommar eller höst?

Det är på något sätt för tidigt att säga att det är höst. I alla fall här på Gotland. I går hade vi 24 grader och idag skall det visst blir 25. Men ändå, är det riktig sommar verkligen? Det är nånting annorlunda med luften. Morgnarna är lite fuktiga och svalare, kvällarna är kortare. Det känns legalt att krypa upp i tevesoffan om kvällarna, känns till och med lite mysigt, man har nästan saknat den lite. 

Skolorna har börjat, det är faktiskt hösttermin, och turisterna har åkt hem.  Vi har stränderna för "oss själva", förutom några eftersläntrare, ja det är väl tyskar eller pensionärer som ännu kommer hit och turistar. Men lugnet har infunnit sig. Och än går det att bada, det är väldigt skönt i vattnet, tror det var 20 grader i går och det är skönt! 

Det här kan hålla på en bra bit in i september. Det är inte underligt att man blir lite ambivalent - är det höst eller sommar? Sensommar kanske. På Gotland kallar vi det den femte årstiden!

söndag 25 augusti 2024

Gotländskt kafferep

I går bjöd min ena storasyster på födelsedagsfika, och eftersom hon skall fylla 65 år om några dagar, så kallade hon det för "pensionärsfika" på inbjudan. 
Och nog kändes det som ett rejält gammaldags pensionärsfika. Eller ett gotländskt kafferep helt enkelt. Det skall enligt tradition innehålla bulle, sju sorters småkakor, eller pirrivittar som det heter på gotländska, samt tårta... Ja det är inte dåligt, och ingen människa orkar väl äta så många sorter. Men enligt tradition skall man ta av alla sorter ändå, annat är egentligen ofint, och när man sedan går hem får man en påse att fylla och ta med hem, med det man inte orkat... 

Oj, så mycket gott...! Bullar, fyllda havreflarn och chokladbollar.


Rullrån, sirapssnittar, franska våfflor, makalösa och biskvier. Sen kom det förstås fram en tårta också. Ja som ni förstår orkade man inte allt! Men vi erbjöds påse ;) 
 
Sen tror man ju att man inte skall orka äta något mer den dagen, men på något sätt går det ju... Efter fikat vilade vi magarna en stund, sen övergick firandet till andra syrran som nyligen fyllt år, och det var dags för hennes födelsedagspresent från oss, nämligen ett restaurangbesök. Då korkades det upp champagne. 

Och sen gick vi på lokal. Den här gången blev det till  Broman & Son som ligger nästan vid Gnisvärds fiskeläge. Där är mysigt och hemtrevligt, och så har de god mat. 

Lammkött, gott! 

Sen blev det kväller och vi vandrade hemåt. 

onsdag 21 augusti 2024

Läst och lyssnat

Sommartid är lästid för mig. Jag har påbörjat nio böcker i sommar, men bara sex av dem har jag läst färdigt. Vet inte hur andra gör, men om inte en bok fångar mitt intresse efter sisådär femtio sidor så ger jag upp. En av dem, Shuggie Bain av Douglas Stuart hade jag provat att läsa förut, när jag köpte den på en bokrea, men nu tänkte jag ge den en chans till. För jag trodde verkligen att det är min typ av bok. Den har ju fått sån fin kritik, och vunnit Bookerpriset 2020, och alla recensioner jag läser är så positiva. Men icke, den fångade inte mitt intresse den här gången heller, så jag gav upp nu med, efter fyra kapitel. Nu har den fått sina chanser, och åker därmed till Röda korsets Kupan. 

På bilden ovan är de åtta pocketböckerna jag köpt i sommar, jag lockas ju ibland av såna där erbjudanden som "köp fyra betala tre". Av de sex böcker jag läste, som alltså därmed var helt okej, är det två som jag kan rekommendera. De står längst till höger. Dels Barntjuven av Ellen Marie Wiseman. Utspelar sig 1918, då Spanska sjukan härjar. Den handlar om Pia som är tretton år, och som blir föräldralös när hennes mamma dör i sjukdomen. Hon står då själv med sina små tvillingbröder, och när hon ger sig ut för att skaffa mat åt dem, kollapsar hon, vaknar upp på ett sjukhus för att senare tas till ett barnhem. Samtidigt så är en granne till henne utom sig av sorg för att hennes son dött, och när hon ser Pia lämna sina bröder utan uppsikt, tar hon ett grymt beslut. 

Den andra boken är Den hemliga våningen av Kelly Bowen. Den handlar om Estelle som lever i Paris under andra världskriget, samt om hennes dotterdotter Lia som i nutid ärver mormoderns lägenhet i Paris, som ingen i släkten ens visste fanns, och som stått öde i många år. Historien pendlar mellan nutid och dåtid, och vävs ihop mot slutet. Jag gillar det greppet, att en historia i nutid kopplas ihop med händelser som skett tidigare. 

Sen var  de övriga okej förutom de längst till vänster som jag alltså inte orkade läsa klart. Har någon läst dem och anser dem vara helt outstanding bra får ni gärna försöka övertyga mig, annars åker även de till Kupan. 

Sommartid är också Sommar i P1. Jag har långt ifrån lyssnat på alla program, för även där är det så att de måste fånga mitt intresse, egentligen redan i presentationen men även den första kvarten. Jag har ännu några som verkar intressanta, som jag skall lyssna på, men av de jag femtontal jag lyssnat så är det starkaste programmet Jennie Walldéns. Med sin behagliga röst berättar hon om när hon som 6-åring lämnades bort för adoption av sin mamma i Korea, som förstod att hon inte hade någon framtid där, eftersom hon var född utom äktenskapet och därmed inte fick vare sig gå i skolan, få läkarvård, aldrig kunna gifta sig eller ens ha ett bankkonto som vuxen.  Jag tänker att som 6-åring förstår man en hel del, och att då bli lämnad av sin mamma, sin trygghet som vinkar av en, och sen åka med vilt främmande människor som inte pratar sitt språk, tvärs över jordklotet,  och man har ingen aning om vart eller hos vem man skall hamna. Alltså, detta var ett så starkt program, och hon berättar så fint och ändå så osentimentalt. Rekommenderar starkt! 

Har ni lyssnat på något speciellt bra så tipsa gärna! 

fredag 16 augusti 2024

Årets värmerapport

Tänk, i sommar har jag inte klagat på värmen. Trodde nästan jag blivit en sån som gillar värme*, för jag har tyckt det varit rätt så skönt, och har sovit gott (så gott man nu kan i den här åldern... 😉). Ordnade tidigt på sommaren så jag har mörkläggande rullgardiner i båda rummen uppe som vetter åt väster, där jag har sol hela eftermiddagen. Jag som inte ens gillar att ha persienner nere, har varit noga med att ha helt neddraget hela dagarna, det har  varit så mörkt så man har fått tända lampan om man skall gå in och hämta något i rummen dagtid. Sen har jag också dragit ner persiennerna i de andra rummen, som ju faktiskt har morgonsol, vilket kan värma på rätt bra det med. 

En annan åtgärd har varit att jag öppnat mitt fönster fullt, och dragit igång två fläktar, ett par timmar innan sänggång. Så det har varit snudd på behagligt i sovrummet. 

*fram tills igår. För jag inser nu att vi visserligen haft en torr sommar med sommarvärme, men det har varit en sommarvärme inom rimliga gränser. I går var det 26 grader ute och puh, då fattade jag att jag ännu tillhör skaran som inte orkar göra något när det är för varmt. I natt gick det bara ner till 19, så snudd på tropisk natt alltså. Men bara snudd, och i dag är temperaturen mer behaglig igen. Ja, jag är nöjd, vad gäller värmen i sommar alltså. Är värmeböljan endast ett dygn lång, så är det helt okej.  

Det var bara det jag ville säga idag. Nu är det snart helg, och på måndag är det slut på det "roliga", för då är sommarsemestern över för i år. Ja, ja, vad är väl en bal på slottet... den kan va både tråkig och lite enformig. Men också rätt så härlig! 

måndag 12 augusti 2024

Lugnet infinner sig

Så var även vecka 32 över för denna gång, och med den även medeltidsveckan. Och därmed har merparten av turisterna åkt från ön. Det återgår sakta till det normala. Trafiken minskar. Det finns plötsligt parkeringsplatser lediga. Det kryllar inte längre av folk i Visby. Lugnet infinner sig... 

Men oavsett vad man tycker om turism, så är det som det är på Gotland. Och jag förstår att man vill hit och turista, här är ju vackert och här finns massor att uppleva. 

Och nog fattar jag man vill hit och rollspela om medeltiden om man är intresserad av det. Kulisserna för skådespelet kan ju inte vara bättre. 

Själv har jag inte varit på något medeltida "jippo" överhuvudtaget i år, ja egentligen inte de senaste åren. Jag brukade gilla att gå en sväng på medeltidsmarknaden, köpa ett sånt där knäckigt äpple och kika lite på hantverk, kanske köpa något smycke eller något annat. Insupa atmosfären, och efter en halvtimme, timme var jag nöjd. Men när de började ta betalt för inträde på marknaden, blev jag lite dumsnål och har inte gått dit. Ja, det är många upprörda gotlänningar i den här frågan kan jag säga, vi kanske är lite dumsnåla av oss... ;) 

Något annat jag däremot gjort i förra veckan, var att kvällsbada. Äntligen blev det av med kvällsdopp som jag älskar. Inte mindre än fyra stycken blev det. Det var så otroligt härliga kvällar, varmt i vattnet, och åtminstone två av kvällarna var det riktigt stilla vatten... Ja men ni fattar kanske att jag njöt!  



Om nu ringmuren är en kuliss som stått sig i hundratals år, är himmelen en kuliss som ändrar sig från kväll till kväll. Just den här kvällen var himlen orange-blå, och vattnet gick i rosa. Jag ville inte gå upp. 

söndag 11 augusti 2024

En favoritkaka

Mina barn har alltid fått önska själva vad det skall vara på fikabordet när de fyller år. En kaka som visat sig vara yngsta dotterns favoritkaka har jag dock inte bakat till henne. Det kan bero på att jag aldrig bakade den under hennes uppväxt,  så hon visste väl inte om att den fanns helt enkelt, tills för några år sen när hon fick upp ögonen för den på ett café, och numer tar hon alltid den när vi är ute och fikar, om den finns på menyn vill säga. Så i år kom det en beställning på en sån kaka till födelsedagen, och det som skall till är dessa ingredienser:  
Och då fattar ni kanske vilken kaka det rör sig om... Morotskakan förstås. Inte min favorit men vad gör man inte för sina "små" juveler... ;) Det finns förstås massor av recept på den här kakan, och den jag gjorde var faktiskt rätt så god även för mig som inte är överförtjust. Kan ha berott på att det var mandelmjöl i den, vilket ju alltid gör en kaka godare enligt mig... :) Eller att den var glutenfri, faktiskt så blir mjuka kakor som är glutenfria riktigt goda! Så jag tänker att jag skriver upp den här så att jag kommer ihåg till nästa gång, läs år. 


Glutenfri morotskaka
4 ägg
2,5 dl strösocker
250 g riven morot
3 dl Finax mjölmix
2,5 dl mandelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk kanel
2 tsk fiberhusk
2,5 dl rapsolja

Frosting
1 burk Philadelphiaost 200 g
50 g smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda det torra och rör ner i äggblandningen. Tillsätt oljan lite i taget och ha sist i morötterna. 
Täck en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Grädda kakan i 175 grader i 35-40 minuter. Kakan skall sen svalna innan man brer på frostingen. Den blandas ihop med elvisp till en fluffig smet. När man skär kakan kan man skölja av kniven med varmt vatten emellanåt, så blir det finare "snitt". 

torsdag 8 augusti 2024

Berså

Torsdag och dags för andra delen i min semester. Jag gör nämligen som jag brukar, tar tidig semester, jobbar tre veckor och tar sen en liten "slatt" på slutet av sommaren, med en och en halv veckas ledigt. Ja, för vi är väl mot slutet av sommaren nu, hur vemodigt det än låter. 

Idag är en sån där varm lite klibbig, men molnig dag. En dag som egentligen vore perfekt att åka ut till något café och sitta och njuta i en berså kanske... 

Jag och dottern tog en tur till just Berså i Tofta förra veckan. Det ligger vid Toftavägen men är omsluten av en häck, så trafiken stör inte tycker jag. Alltid så gott fika där, vi åt en supergod kladdkaka med vit choklad och hallon. 

Inne i butiken fanns som vanligt en massa fint. Här är alltid så inspirerande att gå, man vill liksom ha en massa! Maria som äger butiken har nämligen öga för det här, att ställa upp saker fint, och ofta går hela butiken i samma färgskala. Nu fanns det mycket i bruna, brända toner. 

Har ni Instagram måste jag tipsa om hennes konto, @bersåbutik. Gå in och kolla i hennes flöde, scrolla tillbaka, titta och njut! Hon tar bilder som liksom flyter ihop med varandra färgmässigt, och när hon byter färg vid årstidsbyte, så smyger hon liksom in den nya färgen. Nej men ni måste in och kolla på det, det är verkligen så fint! 

Jag hittade ett så vackert fat, men visste liksom inte riktigt var jag skulle ha det... Men så slog jag till ändå... 

Och här på köksbordet passade det ju perfekt! Hade dessutom en vas i liknande färg så det kunde matcha lite.  Fatet är handgjord keramik från Horezu i Rumänien, och jag fick veta att deras keramik är en del av UNESCO´s värdsarvslista i kategorin immateriella kulturföremål. 

Ljusstaken var den jag köpte tidigare i somras, vid Katthammarsvik Hantverkshus. Hon som har gjort den är keramikern Agneta Björkman Sund, och hon är min barndomsbästis syster, så det kändes extra roligt. 

måndag 5 augusti 2024

Födelsedagsfirande


Man märker att man bloggat länge, när det är dags att lägga ut något om barnens födelsedagar. Min yngsta var ju bara sju när jag hade ett inlägg om det första gången...  I många år var paketen rosa, och tårtorna var godistårtor, många som siffror... 

Idag blir hon 21! Paketen hon fick i morse var mer lite sofistikerade i guld och vitt, även om hon ännu är förtjust i rosa förstås.
 
Vi firade henne i lördags med släktfika. Det här får man när man är så här gammal, alkohol och böcker... Hon har nämligen äntligen (!) börjat läsa böcker, på gamla dar... Hihi, bättre sent än aldrig! 

Det var en riktigt varm dag i lördags, som tur var så att vi kunde sitta ute, för vi blev 18 personer. Ett gäng satt ute i trädgården i skugga av trädet. Och förutom kaffe och kaffebröd hade vi hade laddat upp med frukt och saft också, och det var rätt gott i värmen. 

Det andra gänget fick sitta på altanen och svettas... ;) Tur jag har markis i alla fall! 

Underbara blombuketter fick hon också, det gillar ju mammi ;) 


I morse blev det paket och gofrukost. Och nu skall vi iväg och köpa hämtmat och sätta oss på något mysigt ställe. Glo ut över havet, kanske ta ett kvällsdopp. Allt enligt önskemål från födelsedagsbarnet.   

fredag 2 augusti 2024

Livet är en fest

Nja, det vet jag inte förstås om det är, men rubriken passade, eftersom jag varit på fest. Ni vet sån där gammal hederlig, i en bygdegård!  Med tipspromenad om jubilarerna, buffé med massa gott, musik-quiz i lag, och efter fikat åkte borden åt sidan och det blev dans! Men hur kul är det inte att dansa liksom? Nu var det inte "styrdans" utan ni vet sån där fri dans eller vad man skall kalla det, alla dansar i en klump och för sig, på en och samma gång. Till medryckande musik, nya och gamla låtar. Ja, ni fattar! Svettig blev jag, och kul var det! Varför dansar man inte oftare? 
Nu kanske det låter som en gammal jubilar som ställer till med fest i bygdegård, men icke, det var två 25-åringar, som hade en fest, de ville fira att de var "halvvägs till femtio"! 

Vackert dukat. 

Och en massa gott att förtära! 

Hihi, utdrag från presentationsfoldern. Kul idé att läsa lite skojigt om varje gäst. På min presentation kom alltså "rosor och ruiner" med, och så att jag är en galen-katt-kvinna... 

Nu är det fredag, och det är allt lite festligt eller hur! Här skall förberedas för lite fikakalas i morgon, eftersom yngsta dottern fyller år på måndag. Jag sa ju det, livet är en fest! 

Trevlig fest, jag menar helg!