söndag 11 augusti 2024

En favoritkaka

Mina barn har alltid fått önska själva vad det skall vara på fikabordet när de fyller år. En kaka som visat sig vara yngsta dotterns favoritkaka har jag dock inte bakat till henne. Det kan bero på att jag aldrig bakade den under hennes uppväxt,  så hon visste väl inte om att den fanns helt enkelt, tills för några år sen när hon fick upp ögonen för den på ett café, och numer tar hon alltid den när vi är ute och fikar, om den finns på menyn vill säga. Så i år kom det en beställning på en sån kaka till födelsedagen, och det som skall till är dessa ingredienser:  
Och då fattar ni kanske vilken kaka det rör sig om... Morotskakan förstås. Inte min favorit men vad gör man inte för sina "små" juveler... ;) Det finns förstås massor av recept på den här kakan, och den jag gjorde var faktiskt rätt så god även för mig som inte är överförtjust. Kan ha berott på att det var mandelmjöl i den, vilket ju alltid gör en kaka godare enligt mig... :) Eller att den var glutenfri, faktiskt så blir mjuka kakor som är glutenfria riktigt goda! Så jag tänker att jag skriver upp den här så att jag kommer ihåg till nästa gång, läs år. 


Glutenfri morotskaka
4 ägg
2,5 dl strösocker
250 g riven morot
3 dl Finax mjölmix
2,5 dl mandelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 tsk kanel
2 tsk fiberhusk
2,5 dl rapsolja

Frosting
1 burk Philadelphiaost 200 g
50 g smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citronsaft

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda det torra och rör ner i äggblandningen. Tillsätt oljan lite i taget och ha sist i morötterna. 
Täck en form, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Grädda kakan i 175 grader i 35-40 minuter. Kakan skall sen svalna innan man brer på frostingen. Den blandas ihop med elvisp till en fluffig smet. När man skär kakan kan man skölja av kniven med varmt vatten emellanåt, så blir det finare "snitt". 

2 kommentarer:

  1. Tycker att morotskaka är väldigt gott men har aldrig bakat det själv.

    SvaraRadera
  2. Själv gillar jag morotskaka men det var evigheter sedan jag åt det och har aldrig bakat någon själv. Det lät ju inte alltför avancerat och den ser onekligen delikat ut. Visst är det bra att skriva in recept man vill spara i bloggen :)

    Kram Anita

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!