söndag 25 augusti 2024

Gotländskt kafferep

I går bjöd min ena storasyster på födelsedagsfika, och eftersom hon skall fylla 65 år om några dagar, så kallade hon det för "pensionärsfika" på inbjudan. 
Och nog kändes det som ett rejält gammaldags pensionärsfika. Eller ett gotländskt kafferep helt enkelt. Det skall enligt tradition innehålla bulle, sju sorters småkakor, eller pirrivittar som det heter på gotländska, samt tårta... Ja det är inte dåligt, och ingen människa orkar väl äta så många sorter. Men enligt tradition skall man ta av alla sorter ändå, annat är egentligen ofint, och när man sedan går hem får man en påse att fylla och ta med hem, med det man inte orkat... 

Oj, så mycket gott...! Bullar, fyllda havreflarn och chokladbollar.


Rullrån, sirapssnittar, franska våfflor, makalösa och biskvier. Sen kom det förstås fram en tårta också. Ja som ni förstår orkade man inte allt! Men vi erbjöds påse ;) 
 
Sen tror man ju att man inte skall orka äta något mer den dagen, men på något sätt går det ju... Efter fikat vilade vi magarna en stund, sen övergick firandet till andra syrran som nyligen fyllt år, och det var dags för hennes födelsedagspresent från oss, nämligen ett restaurangbesök. Då korkades det upp champagne. 

Och sen gick vi på lokal. Den här gången blev det till  Broman & Son som ligger nästan vid Gnisvärds fiskeläge. Där är mysigt och hemtrevligt, och så har de god mat. 

Lammkött, gott! 

Sen blev det kväller och vi vandrade hemåt. 

2 kommentarer:

  1. När ni gör nånting på Gotland gör ni det rejält! Jösses vilket kaffekalas. Och så matkalas på det! Gick hem... jag tror ni rullade hem, hihi?
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Ja men jisses vad mycket gott. Vilken fin tradition. Kraaam Pia

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!