onsdag 30 september 2015

Bästa kanelbullen


Snart stundar Kanelbullens dag, och eftersom bullarna var slut i frysen fick helt enkelt renoveringen vänta och jag tog en bakdag istället. Söta saker har en bakutmaning varje månad, och denna månads tema var Bästa bullen. Jag brukar faktiskt få beröm för mina bullar, vet inte om jag gör nåt speciellt precis, men jag använder alltid smör och inte margarin, och jag snålar inte med vare sig smöret eller sockret. Däremot snålar jag på mjölet, degen får inte bli torr! Jag brukar variera fyllningen men idag blev det så här: 

Degen: 
ett paket jäst
1 kryddmått salt
en halv liter standardmjölk
1,5 dl socker
150 g smör  
ca 12-14 dl vetemjöl
2 msk kardemumma
Fyllningen:
200 g smör
1,5 dl farinsocker
 ca 150 g mandelmassa
1/2 dl vetemjöl
2 msk kanel
Överst:
uppvispat ägg och vatten samt pärlsocker



Ta fram alla ingredienserna i tid, så att allt är rumsvarmt. Smula ner jästen i en bunke, och strö över lite salt så att jästen smälter. Häll på rumsvarm mjölk, socker, kardemumma och smöret skuret i tärningar. Arbeta in mjölet, ta inte allt på en gång utan känn efter, degen måste vara lös! Låt den sen jäsa tills den fått dubbel storlek, tar väl lite drygt en halvtimme. 
Fyllningen blandar jag ihop med elvispens degkrokar, förutom mandelmassan som jag river över sist. Mjölet gör att inte fyllningen rinner ut lika lätt, och mandelmassan gör det saftigt! Snurra ihop bullar som får jäsa igen, ca en halvtimme eller lite mer, pensla sen med uppvispat ägg blandat med vatten, och strö på pärlsocker, grädda i 225 grader i ca 7 minuter. 


Sen är det dags att fika med nybakade bullar! 

3 kommentarer:

  1. Snurrebullar, mmmm Det kan jag längta efter. Kraaaam pia

    SvaraRadera
  2. Sambon hade blivit salig om han hade mötts av doften av nybakade kanelbullar,som han älskar.

    Ha det gott.
    Kram Marianne

    SvaraRadera
  3. Vilka fina bullar du gör! Ser ju helt perfekta ut och de är ju säkert väldigt goda också! Jag har mandelmassa i när jag bakar saffransbullar men nu ska jag prova i vanliga bullar också.
    Trevlig helg!
    Kram, Ann

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!