fredag 5 juni 2020

Tankar om min lilla trädgård

Vad skall jag egentligen göra med min lilla plätt? Jag har så mycket funderingar. Vill ju egentligen så mycket... Men eftersom den är så begränsad i storlek så måste även jag begränsa mig. Inte måla för stort... men det får inte bli för plottrigt heller. Några önskemål jag har är:
  • Jag vill att blomningen skall avlösa varann, så att det hela tiden är något som blommar, under sommaren.  
  • Jag vill ha sorter som det går att plocka in i små buketter av då och då.  
  • En liten bit gräsmatta vill jag ha,  för jag tycker att rabatterna blir snyggare då. 
  • Vill plantera nåt träd (plus att jag ju faktiskt med mig två stycken små rotskott av körsbärsträd, åtminstone en av dem vill jag har ner någonstans...) 
  • Jag vill ha lite insynsskydd, men det blir nog i form av någon buske på ett par ställen, en hel häck runt om tar bort alldeles för mycket yta har jag insett. 
Vad fanns här då när jag kom? Här en bild från i november, när jag precis flyttat hit. Här stod en hortensia och en pion. 
Bild från nu. Här har jag ramat in pionen och hortensian med en rabatt. 
 
Här fanns också ett stort träd (yippie, skugga!),  det är en ungersk syren. Lilla busken till höger om trädet är en hortensia jag hade med mig. Till vänster om trädet har det kommit upp ett stort fång med  vallmo.

Som nu har massor med knopp! 

En stycken buske, hängsälg? Den lever farligt. Är icke förtjust i hängande buskar och träd, tycker mest att det ser onaturligt ut... Så det hjälps inte att det var trevligt att ta in lite kvistar i våras, nej,  den här skall definitivt bort och ersättas av något annat. 
Även vallmon lever farligt.. Visst är de fina, men den brer ju ut sig alldeles för stort, och en vallmo blommar ju så otroligt kort tid. Nej, det blir alldeles för stor procent vallmo i min lilla trädgård. 
Här mellan vallmon och hängsälgen grävde jag ner tre pioner, två alunrot och en kärleksört lite hastigt i höstas. Lite för tätt men jag ville bara få ner dem lite snabbt, det var ju november när jag flyttade hit så det fanns inte tid för någon större planering. 

En massa margeriter (eller prästkragar?) kommer direkt ur gräsmattan, höll nästan på att klippa bort dem med gräsklipparen när jag insåg, att nej, det där är inte ogräs... (fast  ja, de där små vita rackarna runtomkring är ogräs... 😭)


Jag är jätteglad för trädet, pionen och hortensian. Och förstås alla scillor som blommade i våras.  Men som sagt, hängsälgen och vallmon kommer jag att ta bort. 

Jag har en plan, en ritning i mitt huvud. Men jag skyndar lite långsamt. Det är dels en fråga om tid och ork (gräva är jobbigt..) och pengar (växter är inte billigt, det vet vi ju....) men sen vill jag faktiskt inte bli "klar" för fort. Älskar ju att fantisera och planera och drömma om hur det kan bli, och blir det klart för fort så har jag ju  inget mer att drömma om. Även om ju en trädgård aldrig blir helt klar, men ändå, eftersom ytan är så begränsad så blir det ju bara små justeringar så småningom, när de stora dragen är satta. Så jag tänker att jag utökar de rabatter jag har påbörjat lite efterhand, fyller på med växter och till slut så är det "stopp"! För som sagt, helt utan gräsmatta vill jag inte vara!


10 kommentarer:

  1. Så kul att ha något att bygga upp från början. Klokt med en plan, även planer kan revideras under tid! Håller på med skissförslag till mitt barnbarns trädgård. En utmaning, hon vill ha den självgående, haha! Har redan tagit bort flera gamla "onödiga" rabatter!

    Dröm vidare och ha en fin nationalhelg.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt att planera, drömma och skynda långsamt. En liten trädgård är väldigt spännande att "inreda" och planera. Där vi bodde förut hade vi en plätt som bara var 40 kvm, där gällde det att planera väl. Men jag fick in både träd, rosor, pioner, sommarblommor och det bästa av allt. Det gick att bygga på höjden med klätterväxter. Det ska bli spännande att följa din nya trädgård.

    Önskar dig en fin helg!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  3. Spännande planer! Jag har 5000 kvm som jag inte blir klok på...
    Pioner funkar alltid :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  4. Ja vallmo brer verkligen ut sig visst är de vackra men sen då? Kul med trädgård hur stor eller liten den än är. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  5. Kloka val! Jag har heller aldrig förstått mig på hängsälg som ju är så uppenbart ympad. Andra hängande, de naturliga, gillar jag. Du har ju en bra grund att utgå ifrån med ett uppvuxet träd. Det kommer bli fint.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  6. Tänk vad olika vi är; Själv hatar jag gräsmattor, dom tar alldeles för mycket tid i anspråk om dom ska vara snygga - om inte så skämmer dom hela trädgården! Själv skulle jag hellre se en massa låga marktäckare och sten istället... Men OK när en gräsmatta verkligen är av GRÄS och inte av annat, så är det snyggt!! Älskar däremot träd men hängande har jag inga och har aldrig haft nått sug efter, däremot bollformade och såna som har vackra blad. Det gäller även buskar som jag föredrar framför perenner. P vill jag bara ha på vissa speciella ställen för ett ge lite färg åt trädgården.
    Jag tror att du kommer fixa till din trädgård så den blir jättefin. Såg ju hur den förra blev. Och du gör helt rätt att ta det lite lugnt. Man ändrar ju sin smak ibland från år till år..... KRAM/Susie

    SvaraRadera
  7. Det var ikke overdrevent mye fra før, men alltid spennende å se hva som dukker opp. Her kommer det garantert til å skje mye! Enig i at litt gressmatte er bra. Gjør at de andre plantene kommer til sin rett.
    God helg!

    SvaraRadera
  8. Håller med dig om hängande träd. Visserligen tycker jag de kan vara snygga, men det är få ställen de verkligen passar in. Däremot förstår jag inte vad folk har emot tusenskönorna. Jag vårdar mitt lilla bestånd och skulle gärna se att hela gräsmattan blommade som en naturlig uppföljare efter scillan. De är förresten ätliga, men jag använder dem mest som dekoration i matsammanhang.
    Du har mycket roligt framför dig med planerande och planterande. Ska bli roligt att följa!
    /kram Anette

    SvaraRadera
  9. Nog klokt att tänka till och vänta lite, bo in sig och känna efter och drömma och planera.
    Jag tycker inte din trädgård ser så liten ut.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  10. Det låter som att du är på gång med din "lilla" trädgård. Du har tankar om att flytta och ta bort plantor, köpa nytt men kanske inte nu. Kanske kan du byta din vallmo mot något annat. Framsidan har du tankar om, tycker du gör helt rätt med att gräva upp gräsmattan. Har själv en "liten" trädgård och tycker gräsmatta är mest är besvär om man inte har en jättetomt. Du kommer lyckas

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!