tisdag 21 juni 2022

Gör din egen midsommarkrans...

...av marängbotten, grädde och jordgubbar! Pavlova passar ju så bra till midsommar, och varför inte göra det som en krans istället för en vanlig rund.  

Midsommarkrans av maräng
ca 8-10 personer
4 äggvitor
2 dl strösocker
1 msk maizena
1 tsk ättika
Lemon curd
4-5 dl vispgrädde 
1-2 liter jordgubbar
citronmeliss 

Vispa vitorna till ett hårt skum, häll sedan i sockret lite efter hand, blanda sist i maizena och ättika. Klicka ut detta på en plåt med bakplåtspapper, dra sedan med en sked runtom så att det bildas en liten grop (där grädden skall ligga sen). Grädda först på 150 grader i ca en halvtimme, sänk sedan värmen till 100 grader och låt den stå inne i en timma till.


Lemon Curd kan man köpa färdigt, men det är inte så svårt att göra själv heller. Koka upp 1 dl citronsaft från färska citroner, tillsammans med 1,5 dl socker. När det kokat upp tar man det från spisen och låter det svalna lite. Lägg i fyra stycken äggulor, som sen får stå på svag värme under vispning tills det tjocknar. Rör i 50 g smör. Sen får det stå i kylen minst en natt.  

Garnera tårtbotten med så mycket Lemon Curd du vill ha, därefter vispad grädde och jordgubbar och lite citronmeliss!

Sen kan firandet börja! 

3 kommentarer:

  1. Så vacker midsommartårta... mums! Tyvärr är jag inte tårtansvarig i år, annars har den varit ett klockrent alternativ. Men att spara idén och receptet till ett annat år, det ska jag!

    Glad tisdag!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Håller med ovanstående - en otroligt vacker tårta! Tyvärr inget för mig, men hade nog varit det för våra gäster- om vi skulle haft några! För tredje gången sen vi flyttade hit för 19 år sen ska vi inte ha nån midsommarlunch eller middag så det ska bli spännande att se vad vi blir bjudna på. Nu är mannen i familjen diabetiker, så nåt med socker lär det inte bli.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  3. Tackar och bockar för ett synnerligen GOTT recept! Det ska testas...
    Sommarkram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!