torsdag 2 juni 2022

Planterat!

Men sådärja, efter många timmars grävande, säkert 8 hinkar sten mindre och sex säckar barkmull och kogödsel senare, ett par turer till olika plantskolor, är det planterat på framsidan! Rabatten kanske inte är helt klar, det kan ännu tillkomma nån liten växt eller tre, vi får se. Det fanns inte riktigt allt jag ville ha, och jag tycker det ser lite glest ut, så det skall nog gå att klämma dit lite mer om jag hittar något roligt. 

Först en förebild, hur det såg ut nu innan jag började gräva. 

Efter. I alla fall nu när etapp "stora rabatten" är klar. Så småningom skall jag ersätta gräset mot grus, och även ta bort rabatten mot väggen, och göra något annat roligt där, men det får vänta ett tag. Nu måste rygg och axlar få vila lite ;) 

Det blev en blandning av gammalt och nytt. Mot planket en vildkaprifol. Sen ett gäng ormbunkar och funkior. Några av dem är från min förra trädgård och har stått i kruka sen jag flyttade hit, nu passade jag på att dela på dem och få fler plantor. Även gräset Malepartus. hade jag med mig hit, och nu blev även den delad, så jag har en här på framsidan och en på baksidan. 

Som sagt, lite glest. Det växer ju ihop om några år men jag brukar nog plantera lite tätare redan från början, så här kanske blir lite påfyllning.


Mest gröna växter här alltså, det är ju lite skuggigt här så funkia passar bra. Men lite blommor vill en ju ha, så det blev läkesilverax, löjtnantshjärta, och gillenia. Alla med vita blommor men med olika blomningsperioder. 


Och så ett träd! Det blev en Aronia, "Aron" heter sorten vilket kändes fint, eftersom min morfar hette det! Ett träd jag inte har någon erfarenhet av, som jag "sprang på" ute på plantskolan. Impulsköp alltså. Vi får hoppas det blir bra, det lät bra i alla fall; ett litet träd, som skall vara härdigt, friskt och tåligt. Får vita blommor på våren, sen kommer svarta ätliga bär, och så har det en vacker höstfärg.

Gillenia längst fram i bild. En perenn jag aldrig haft förut, men den skall bli 80 cm hög, och ha ett flor av vita blommor. Lät ju fint! 

Min nya utsikt från köksfönstret! 

9 kommentarer:

  1. Ja, jösses vilken skillnad i trevnad. Snyggt! Och den böljande kanten är så mycket du. Tänk vad lätt man springer på ett och annat! Aroniaträdet ser väldigt fint ut och passar så väl in i helheten. Har också sprungit på ett träd, men av annan lite gracilare sort, mer balkongvänligt. Jodå, så blev det. Trots alla mina föresatser.

    Glad pingst!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Oj vad fint! Du har verkligen blick för rabatter du. Aronia hade vi på en förskola jag jobbat på. Barnen älskade att plocka bären som färgade av sig rejält. Snyggt att ha vita blommor till det gröna och svarta. Glad Pingst! Kram Pia

    SvaraRadera
  3. Så fint du har fixat! Blir nog otroligt vackert när det växt upp!!
    Tessans Trädgård är verkligen ett fyndställe. OK, plantorna är rätt små, men det gör ju ingenting. Det är snarare bättre, det blir inte så jobbigt att få dom i backen. Men hon har massor.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  4. Så fint det blev!! Och det måste kännas oändligt mer spännande att titta ut på. Gillenia, trebladsspira är en underbar perenn som får fina fröställningar och höstfärger när den fina blomningen är slut.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  5. Vilken skillnad. Så fint det blev!
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  6. Verkligen superfint! Den där Aron var ju en tjusig kille. Honom ska jag lägga på minnet. :-)
    Och gillenia är jag också sugen på att hitta plats för någonstans. Jag får nog också gräva lite igen.

    Måste säga att jag tycker hela din radhuslänga ser väldigt charmig ut, med olika färger på husen. Det gröna hade ju passat mig bra, hihi!

    Kram från Skåne <3

    SvaraRadera
  7. Blev jättefint, vilket lyft! Det måste kännas bra. En fin mix av olika bladfärger och former och Aron låter som ett toppenval och passar fint på platsen.

    Ha det gott. Ulrika

    SvaraRadera
  8. Så fint! Vilken skillnad! Ja du kan verkligen det där med rabatter och blommor...kommer att bli så snyggt :) Trädet lät spännande. Hoppas du har lika mycket sol och värme på din ö som jag har...det går några timmar varje dag till vattning nu!
    KRAM från Titti

    SvaraRadera
  9. Men så jättefint det blev. Vilket jobb du lagt ner, Åtta hinkar sten, blir trött i armarna när jag tänker på det. Vackert med stenarna du lagt i rabatten. Vitt löjtnantshjärta är fint, blommar längre än det traditionella rosa hos mig. Tror trädet blir jättefint. Stod och tittade på ett sådant på Zetas plantskola här om dagen. Inte för att jag skulle köpa något men tänkte att "om jag skulle köpt ett träd skulle det vara en kandidat". Hoppas du visar lite rapporter från hur det utvecklas.
    Ha en fin torsdag!

    Kram Anita

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!