onsdag 22 mars 2023

Tomatsoppa

Mmm, soppa är bra mat tycker jag. Jag har en tomatsoppa som jag gör lite då och då, den är  verkligen superlätt att göra, och god! Och så är den billig också, och det passar väl bra nu när maten har blivit så dyr!
Tomatsoppa 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk konserverade skalade tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk torkad basilika
salt och peppar
chiliflakes

Hacka gul lök och vitlök, fräs en stund i oljan. Häll sedan i tomater, vatten och buljongtärning. Låt koka en liten stund. Mixa slät i en mixer, tillbaka i kastrullen, smaka av med salt och peppar och chiliflakes och koka upp soppan igen.  Ät och njut, helst med ett gott bröd! 

För det godaste med soppan är ju ändå brödet man har till... 😉 Det sitter i sen jag gick i skolan, man fick bara mjukt bröd de dagar det serverades soppa. Då fick man Ramlimpa (en slags sirapslimpa) från Eskelunds bageri, i alla fall om man bodde på Gotland. Sen fick man en frukt också, just vid soppdagarna. Det var tider det! Men i alla fall, gärna färskt bröd till soppa tycker jag. Jag gjorde mitt filmjölksbröd som jag har lagt ut recept på förut, finns här, använde lite annat mjöl bara. Ni vet väl att om man först knölar ihop bakplåtspapperet, är det lättare att hantera sen när man klär in formen.  

6 kommentarer:

  1. Tomatsoppa är en basvara hos mig. Receptet jag kör är snarlika ditt. Eftersom jag har oceaner av torkade trattisar tillsätter jag en mortlad nypa. Då blir den ännu godare!
    Filmjölkslimpa har jag aldrig bakat. Tack för tips och recept.

    Ha en fin dag.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Bra tips det där med tillknycklat smörgåspapper, hade jag inte en aning om. Kan bero på att jag aldrig bakar! Fast det där filmjölksbrödet såg väldans gott ut så man kanske skulle.....
    Men jag får nog vänta med det ett tag tills kroppen styrslat till sig lite mer.
    Tomatsoppa gör jag däremot ganska ofta och då blir det Evas Polska variant. Den är jättegod. T.o.m. Rolle gillar den fast han inte är så mycket för soppor.....
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
  3. Soppa är väldigt gott och oftast väldigt enkelt. Jag kokar ofta nån grönsak med buljong och sen fram med mixerstaven... Tack för receptet. Det ser gott ut!

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  4. Det låter riktigt gott. Måste testa ditt recept någon dag.

    SvaraRadera
  5. Mmm, så gott med soppa! Vi äter soppa varje vecka, och förstås med gott bröd till. Jag brukar krydda min tomatsoppa med rostad paprikakrydda, och lite honung. Det blir väldigt gott!

    SvaraRadera
  6. Det låter gott. Borde jag prova.
    Idag blir det morotssoppa här, morötter och potatis kokta och mixade med coriander som krydda, gott.
    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!