lördag 2 juli 2022

En liten trädgårdsvandring

Nu har det äntligen kommit regn! Hela 25 mm har jag fått i min trädgård, på två dagar. Och vi har ju inte fått regn på  jag-vet-inte-när, så det var verkligen välkommet!  

Mitt förra inlägg handlade om att pionerna inte mår bra i den alltför gassande värmen. Egentligen är pioner ett segt släkte, de är robusta och får sällan sjukdomar. Men just när blommorna är utslagna, och är stora fluffiga bollar är de känsliga för två saker, nämligen för både gassande värme samt kraftigt regn. Och kraftigt regn fick vi, det var ett rejält åskväder häromnatten. 

Och det här regnet kostade mig några pioner, som brast, men de fick komma in i vas och det förgyller ju tillvaron inomhus! 
Innan regnet kom hann jag fota i mulet väder, så då passade jag på att ta en "runda" i trädgården, så här blir lite fler pionbilder, och lite annat! 


Rosorna har börjat slå ut. The Generous Gardener. 

Och Olivia Rose Austin. 
Rosor och stäppsalvia är en fin kombination! 
Pioner och stäppsalvia är inte så dumt det heller! Den höga sorten heter Caradona och är min favorit, jag gillar den mörkt lila färgen, och det lite strama växtsättet, en fin kontrast mot det fluffiga bollarna.  
Sen har jag en lite lägre sort också, som heter Ostfriesland. 
Nu har också stjärnflockorna slagit ut. Här två rosa sorter, 
Star of Beauty
...och Roma. 

Syrenträdet har blommat över. Men jag är så glad för det här trädet, vare sig det blommar eller inte. Det ger karaktär till trädgården, samt framförallt skugga! Hoppas det håller ut i många år till! 


Så var den rundan slut. Avslutar med Edulis Superba, med sitt andra "flor". Snart dags att klippa ner dess gula kompis, daggkåpornas blommor. 

Nu skall det tydligen bli lite svalare väder framöver. Välkommet! 

11 kommentarer:

 1. Underbara bilder på en fantastiskt vacker trädgård! Här är det fortfarande brunt, dom 22 mm vi fick under några dagar var inte alls tillräckligt. Vill ha mer - fast man ska vara lite försiktig med vad man önskar sig, sägs det.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 2. Du har verkligen lyckats skapa en ljuvlig liten täppa. Härliga växtkombinationer! Och jag förstår verkligen att du älskar den där syrenen. Jättecharmigt med bänken där!

  Vi har tack och lov fått rejält med regn mellan varven de senaste veckorna, så det är faktiskt ganska fuktigt i marken. Håller tummarna för att sommaren fortsätter så.

  SvaraRadera
 3. Så vackert du har det i din trädgård. Underbara pioner och rosor.
  Här har det varit regn en natt och troligen kommer det mer under dagen.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 4. Åhh så fint du har det. Pioner är verkligen så fina. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 5. Så mange fine pioner og roser du har nå! Olivia Rose Austin vokser i min hage også, og jeg liker den veldig godt. Vet du hva pionen på nest siste bilde heter? Den var helt nydelig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det är en Shirley Temple! Ja, den är verkligen härlig!

   Radera
 6. Peoner hører hjemme i skikkelige hager. Det er nydelige blomster som skulle holdt seg hele sommeren.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Oh ljuvliga pioner, här är det någon enstaka kvar, de andra ligger på backen. Men jag fick njuta av dem en bra stund. Stjärnflockan är en favorit den med, och den blommar i olika färger just nu. Vi har fått några regnskurar inatt och under dagen. Skönt.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 8. Ja, det er veldig smart å ta inn silkepeonene før ekstremnedbør. Vi har hatt noen voldsomme regnbyger i flere dager, så mange roser er blitt knust, og busker ligger flate. Nydelige roser! The Generous Gardener har jeg tenkt lenge på å skaffe meg. God sommer!
  /Irene

  SvaraRadera
 9. Hej,pioner är verkligen så ljuvliga och stäppsalvia och pioner vilken otroligt fin kombination.Stjärnflocka är en favorit hos mig och du har jättefina exemplar.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 10. Underbara bilder från din lika underbara trädgård! Ja du har ju i alla fall olika färg på dina pioner! Jag som har olika sorter men alla i samma chockrosa färg ha ha...
  Vi har inte fått så mycket regn tyvärr. Det kommer några stänk då och då. Värmen fortsätter...
  Ha en fin sommarvecka!
  Titti

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!