måndag 20 maj 2024

Träd måste jag ha, annars ingen trädgård


Jag är ju lite av en trädkramare. Har svårt att ta ner träd, det sitter rätt så långt inne om man säger så. För det tar ju så himla många år för ett träd att växa upp, det är liksom inte bara att hugga ner så där hux flux. Men ibland måste man, och då tycker jag man ersätter det borttagna med ett nytt träd, det är min bestämda åsikt. 

I min lilla trädgård har jag ett stort och gammalt träd. Har fått höra att det är en ungersk syren, och det har varit guld värt varma somrar, det har skänkt skön skugga när det blivit för varmt på altanen. Sen ger det lite insynsskydd också, och är som ett tak i trädgården. Det har varit en vacker siluett helt enkelt. Men det är tyvärr inte vackert längre, och jag måste nog inse att det inte kommer att stå för evigt, det är bra risigt nu. Det går liksom inte att beskära bort allt risigt heller, för då är vi nästan nere på marken, och siluetten blir ändå inte som nu. För alla grenar är liksom både risiga, samt har gröna blad längst ut. 


Från det här hållet kan man även se hur de tunga stammarna nästan ligger ner, de lär inte hålla för så många stormar till. 

Lite mer närbild så man kan se det risiga. Nej, som sagt, det är bara att inse, att det snart får gå hädan, fast det gör ont i mig. Jag tänker att jag tar bort det till hösten, och planterar något nytt då. Då har jag skugga i sommar, och höstplantering är bättre, för om det nu blir som det brukar, så har vi en varm och torr sommar framför oss. Men vad skall jag plantera? 

Som tur är har jag ett träd på tillväxt. Jag tog med mig ett rotskott från körsbärsträdet från min förra trädgård, och jag tror det snart vill ner i jorden, så det passar ju bra. Det fick en ny större kruka förra året, som verkar ha gjort det gott, för ser ni hur mycket blommor det har!!

Förra året kom första körsbäret, kan vi hoppas på fler än ett i år...? 


Men vad tror ni, skulle jag ha plats med två träd? Jag tänker om jag sätter körsbärsträdet ungefär vid bänkens vänstra hörn och så ett lite större träd, med hög stam så att man kan gå under det, precis vid grinden, där den lilla busken står nu. Sen tänker jag två buskar vid staketet, precis där det nuvarande trädet står, fattar ni?  Det lär väl bli trångt om sisådär en 20 år, men det blir nog någon annans problem då... 

Tips på träd? Och buskar? 

2 kommentarer:

  1. Ja nog håller jag med. Älskar stora träd! Mitt äppelträd utanför köksfönstret har börjat blomma och jag bor nu mitt i det! Underbart. Svårt att tipsa om val av träd. Du får nog provmäta helt enkelt. Men visst är det synd att helt ta bort syrenen. Kan du inte kapa några av grenarna och "stamma upp" det om du fattar hur jag menar. Och plantera ditt körsbärsträd med lämpligt avstånd från det. Du löser det säkert!
    Ha det fint.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Håller med om att det nog behöver plockas bort. Tycker det låter som en bra plan. Det kommer ta tid innan det blir "överväxt".

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!