onsdag 4 september 2024

Torkade hortensior, och punktliga hantverkare

I helgen har jag haft trädgårdsgöra, jag har grävt upp en del, och klippt ner en del. Allt för att ge utrymme åt hantverkare nummer två*, som helt planenligt dök upp nu i går! 

Min hortensia Annabelle ville jag inte gräva upp, där den stod i all sin prakt, men jag plockade in en massa blommor, för att minska in den rejält. Det passade väldigt bra för jag hade just läst ett sånt bra tips om hur man torkar hortensior inne hos min bloggvän Anita. Jag har sen förra året en torkad hortensia som ännu står fint, men det var nog bara ett lyckokast att jag lyckades med det. 

Men nu vet jag hur man skall göra när man vill torka hortensior, och det är att ta bort bladen och sätta dem i ett par centimeter vatten, så torkar de långsamt och fint! 

Jag gjorde samma med en av mina andra också. 
Sen blev det en bukett flox av de som ännu var fina, resten kapade jag jäms med marken. Det blev alltså ovanligt tidig rensning inför vintern i år... 

Däremot var mina stäppsalvior så fina nu, så de grävde jag upp och satte i en hink så länge. De har ju sin andra blomning nu, efter nerklippning i somras. Och när jag satte hinken bredvid min kruka kärleksört fann jag en ny kombo som gifte sig fint med varandra! Kanske inte en kombo som är så vanlig eftersom ju salvian egentligen inte har sin blomtid nu när kärleksörten blommar. 

Igår när jag kom hem hade alltså hantverkare nummer två tagit bort staketet, och förberett med plintar (heter det så?) som han satt i backen. Ja, som ni ser har han ändå en hel del växter att kliva omkring på, trots rensning... Men han är ung och verkar smidig ;) 

 *Om ni undrar varför jag kallar honom för hantverkare nummer två får ni läsa mitt förra inlägg. 

5 kommentarer:

  1. Så fina dina Annabelle är. Jag kan berätta att mina fortfarande är lika fina, har inte tappat färgen alls. Till och med en svag doft kan förnimmas. Hoppas dina håller sig lika bra. Och dina rosa passar ju så fint i vasen.
    Kombinationen kärleksört stäppsalvia var ju verkligen lyckad.
    Och det går framåt med nybygget. Plintar skulle jag också säga men om det är rätt vet jag inte.

    Ha en fin onsdag!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  2. Var rädd om hantverkare nr 2! Såna som han växer inte på träd precis!! Tycker att 99% av dom aldrig kommer när dom lovat, dessutom gör dom - kanske - sina jobb men ställer till fruktansvärt och tar inte rätt efter sig. Ovanpå det tar dom hutlöst betalt...
    Så dom få vi har haft under åren (Rolle har ju gjort det mesta själv) och som funkat bra är inskrivna på vår "BÄSTA LISTA".
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
  3. Heja, heja så snabbt det går!
    Fint med hortensiorna och en ny vetskap också för mig om att torka dem bäst.
    Ha det gott.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. Så fint det blir med hortensiorna. Jag lyckas alltid döda dom när jag har dom inomhus. Vette katten om jag skulle lyckas bättre utomhus. Men fint blir det att torka blommorna.

    PS: Efter jag läste här hos dig om att klippa bort blommorna på stäppsalvian så gjorde jag samma sak med mina. Och mycket riktigt, mina blommade också om.

    SvaraRadera
  5. Härligt med punktliga hantverkare! Härliga hortensior också...
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!