tisdag 31 januari 2017

Det här med färger

Avslutar januari med ett tulpaninlägg. För januari är för mig en tulpanmånad, inget kan väl som en bukett tulpaner ge lite färg på tillvaron denna färglösa period? Och färger det finns det gott om när det gäller tulpaner! Och så många olika dessutom, nästan så det blir rakt svårt för en annan när man skall stå där och välja vilken bukett man skall ta, ja, det är ju som att stå framför lösviktsgodiset, och så bara få ta en sort! Om man nu inte vill ha fler än en bukett förstås, eller köpa en färgblandad, om det nu finns det. 
Hur väljer jag då? Jo, ibland står jag där i affären och tänker lite nördigt på en soffkudde jag har hemma, och då kan det bli så här matchande....;-) 

Ibland blir jag bara lite random kär i en färg, och bara måste ha den fast jag inte har något annat hemma iden färgen och då kan det bli så här, som en vitaminchock i köket. 
Fast rätt ofta blir det favoritfärgen ljusrosa, eller som här, rosa uppblandat med vitt. 

Men nu är som sagt redan januari gången, swish sa den bara! Men vi fortsätter att njuta av tulpaner ett bra tag till, och när väl den perioden är slut, har vi ju annat vackert att se fram emot! 

söndag 29 januari 2017

Linnelakan

Krispiga påslakan, det är min melodi det... Finns väl inge skönare än att krypa ner i rena fräscha krispiga lakan! Gärna lite så där gammaldags stärkta om ni förstår vad jag menar. Men det är svårt att hitta såna nuförtiden tycker jag, de flesta är lite mjukt sladdriga, lite för glesvävda tror jag. 
Här en bild på Harry som "bebis" mysande i påslakanet Stenöga från Ikea, som vi köpte i somras. En riktig favorit (menar påslakanet men Harry är förstås också en favorit!) och riktigt sköna. 

Det här med linnelakan, som blivit så inne nu, har jag inte trott var min grej, eftersom de verkar lite för "mjuka". Men jag föll när jag läste beskrivningen, här. 

"Till skillnad från andra material så blir linnetyget bara vackrare och skönare med tiden. Linne är ett naturmaterial som håller i generationer om det sköts med omsorg. Materialet och stilen är tidlös så linnelakan kommer aldrig gå ut tiden!
Linne är inte bara vackert och härligt att omfamnas av under en god natts sömn, det är även praktiskt. Linne anpassar sig efter temperaturen i luften vilket gör att de håller dig varm en kylig vinternatt samtidigt som de svalkar ner dig en het sommarnatt, detta för en optimal god natts sömn. Påslakanet är även smuts- och dammavstötande vilket ger dig en renare och fräschare säng samt mer behaglig sömn för dig med allergier då materialet förhindrar utveckling av bakterier. Dessutom bidrar linnelakan till ett mer hållbart samhälle. Med dessa egenskaper kan vi lova att du kommer att sova gott om nätterna med linnelakan i sängen." 
Att det sen var ett gotländsk företag och att produkterna är ekologiska gjorde det inte mindre intressant, så ja, jag var helt enkelt tvungen att prova. 

I går bäddade jag i den, och jag har sovit riktig gott! Kanske inte direkt krispiga, men oerhört sköna, och jag ville inte gå ur sängen i morse....!

Det var det fler som inte ville....
Nu återstår att se om de är lättskötta också, men de skall gå att både torktumla (om man vill ha skrynkliga) eller mangla (om man vill ha släta). Skall prova bägge och så längtar jag förstås efter att man kan hänga tvätt ute, tänk doften av nytvättade lakan som hängt ute! 
(ps jag önskar jag vore sponsrad men så är icke fallet...)

fredag 27 januari 2017

Månadens bild

För några år sedan tog jag ett foto på en rabatt, en gång varje månad, för att se skiftningarna från olika årstider, du hittar dem här. I dagens Blommiga Fredag är temat Månadens bild. Så det var bara att stövla ut i trådgården och försöka hitta något intressant motiv. Vet inte om det här blev så värst intressant, gräset är mer som ett stampat jordgolv och buskar och träd ser ut som "pinnar", men vad annat kan man vänta i januari...? 
Man kunde ju ha hoppats på en trädgård inbäddad i vit fluffig snö och sol på himlen, men vi pratar alltså Gotland här, och dagar med sol och snö är lätträknade här... Men man vet aldrig, kanske februari månadsbild är vit istället, vi får se! 

Men det heter ju Blommig fredag, så jag var ju tvungen att hitta något blommigt, och det jag fann var den här julrosen som är på gång att slå ut!  

Annars är ju tulpaner Månadens blomma för mig i januari, här med blåbärsris i "nyloppad" Rörstrandsvas. 
Nu tar vi helg hörrni, önskar en trevlig sådan! 

onsdag 25 januari 2017

Bakverkens tio-i-topp

Jag är ju ett kakmonster jag, så är det bara. I går fick jag en kommentar av Karin, som sa att hon tyckte både semlor och prinsesstårta var överskattade bakverk! Alltså va, hur är det ens möjligt tänkte jag, de är ju bland de godaste... 😯 Men smaken är ju bekant som baken...

Det fick mig att fundera på vilka som tillhör mina 10 godaste bakverk, och jag kom till slut fram till en lista. Men eftersom det är helt omöjligt att rangordna dem, så är de helt utan inbördes ordning. För de är ju goda vid olika tillfällen och man är ju inte alltid sugen på samma. Och saken är den att om alla dessa bakverk fanns på ett café samtidigt och jag skulle välja, skulle jag få mycket svårt... Fråga min man, när vi är på konditori tillsammans har jag alltid svårt att välja, det finns ju mycket gott!

Men i alla fall - här är mina topp 10! 
Som sagt - Semla, som är en fantastisk kombination av bulle, grädde och mandelmassa, ja det kan ju inte bli annat än gott...
En helt vanlig Sockerkaka är aldrig fel, och måste helt enkelt finnas med på min tio-i-topp. 
För att inte tala om Blåbärspaj. Pajer över huvud taget är jag väldigt svag för... tänk lite ljummen paj med fluffig vaniljsås...mumma! 
Jag är nog över huvud taget svag för mjuka kakor insåg jag när jag gick igenom mina favoriter. Mazarinkaka sammanför min passion för mjuka kakor och mandel, som ger bakverken ännu en dimension... 
 Men småkakor är inte att förakta, denna Russindröm med havre och russin, är en liten goding som det är svårt att bara ta en av...

Och denna seghårda Brownie har jag ruskigt svårt att låta bli om det ligger kvar någon sån i frysen... 

Lite lyxigare men ändå en småkaka är Pariservåfflan, frasig utanpå och smörkräm emellan - gott! 

Ännu en kaka med smörkräm emellan men som jag inte har bakat på länge och därför inte har någon bild på, är ju Knäckflarnet, men den måste helt enkelt vara med på denna lista ändå! 

Bulle då, förutom semlan så stod det mellan en slät vanlig bulle eller en lussebulle, snudd på lika goda men Lussebullen tog hem det, för den har det där lilla extra och så äter man den inte året runt vilket förstås gör den ännu lite mer speciell. Men den måste var färsk och saftig! 

Och slutligen då - Prinsesstårta! Tårtornas tårta, en klassiker som har allt; grädde, fluffig sockerkaka och mandelmassa/marsipan, vaniljkräm och lite sylt på det. 

Inser när jag är klar, att någon chokladfantast vad avser kakor är jag inte (fast Drömrulltårta är ju hur gott som helst, det får bli min bubblare...😋) Nej - mandel, vanilj och grädde är mina smaker. Vilka är dina? 

måndag 23 januari 2017

Semmeltider hej hej!

Ni hör att jag nynnar till Gyllene tiders Sommartider va? 
I fredags hade vi semmelpremiär här hemma. Jag vet, lite tidigt men är man bara på rätt sida om nyåret så är det helt legalt, så det så! Sen frågade mannen framåt lördagseftermiddagen om vi fick semlor idag igen? Men det kan vi väl inte ha två dagar i rad svarade jag... Hann väl knappt uttala orden så stod syrran där i dörren, och då ville jag ju bjuda på något gott, så då fick det förstås bli semlor. På söndagen försökte han igen, gubben, han frågade om vi skulle ringa in syrran på fika, ja - försöka duger, men då fick det bli vanliga sockerbullar istället. 


Fredagstulpanerna satte jag om igår, och de har bara blivit vackrare av att slå ut! 
Önskar er en bra vecka! 

söndag 22 januari 2017

Ombyte förnöjer


Ny färg på soffkuddarna förde med sig att det inte längre funkade med terracotta på tevebänken, eftersom jag är uppfostrad med att rosa och orange inte går ihop. Det är möjligt att det gör det nu när vi skriver 2017, men min hjärna är inte omprogrammerad för det.  Hm, det skulle därmed åtgärdas så jag fick rota omkring här hemma och göra en rockad på blommor och tavlor. Men det är kärt besvär, nåt skall en ju göra när det är helg och inget annat står på schemat. Och ombyte förnöjer säger man ju! 

lördag 21 januari 2017

Sånt som piggar upp

Det kan vara mycket det, men nya soffkuddar är något som piggar upp mig. Jag har haft blåa soffkuddar ett tag och jag gillar dem ännu, men det blev lite kallt efter att jag bytte tillbaka till dem nu efter jul. Nu när det är så kallt ute och ett vitt lite "hårt" ljus, så tror jag på lite varmare nyanser inomhus. 
Så jag kikade runt lite på Mio och hittade några i gammelrosa nyans och en lite mörkare variant, och det blev lite mer ombonat så här års. En skön och fluffig pläd från HM Home klickades också hem.


Min Lars Jonsson-tavla som jag är så glad åt, passar perfekt till både blått och rosa! Och min hemvirkade mormorspläd passade plötsligt som hand i handske ;-)

En katt värmer förstås inredningen också, med sin päls! Skall försöka hinna göra henne sällskap här i soffhörnet en stund idag, med några av de nya tidningarna som just kommit i brevlådan - helgen är räddad! 

fredag 20 januari 2017

Längtan

Jag fick ta mig en funderare - vad längtar jag efter? Det naturliga är väl att man så här års längtar efter våren, efter ljusare dagar, knoppar och grönt och jag tror det är vad vi kommer att se bland alla bidrag i dagens Blommiga Fredag.
Men i år vete sjutton vad som är med mig. För min del och mitt sinnelag känner jag ingen större behov av att våren skall raska på sig. Jag är fullt nöjd med att traska omkring här i kalla januari, där man får väja mellan vattenpölar och isfläckar, där solen - om man har tur - tittar fram en stund på dagen, och det omhuldande och förlåtande mörkret ännu kommer rätt tidigt på dagen. När vi har fina vinterdagar med sol och snö (även om de är få...) varvat med mörkare dagar, där det är helt legalt att bara sitta inne och mysa, och dra pläden långt upp under halsen i soffan.

Tycker helt enkelt att tiden går så fruktansvärt fort. Dagarna går fort, veckorna går fort, det är måndag och vips så är det fredag, åren springer på så jag kan inte riktigt med att längta till något annat, det är som att negligera tiden som är nu, och det vill jag inte! Det här är inget förtäckt mindfulnesstänk, utan bara som jag känner. 
Visst kommer jag tycka det är underbart när våren väl kommer. Jag vet att alla växter ligger där och vilar under den mörka jorden och att de så småningom kommer uppstickande igen, och de kommer vara hjärtligt välkomna då, men jag är liksom inte klar med den mörka årstiden ännu. Vill inte vakna ur mitt "ide" ännu. Hm, däremot kan jag ju erkänna att jag längtar efter en semla, men det är ju inte direkt blommigt... 😛

onsdag 18 januari 2017

På tal om böcker


Från en härlig trädgårdsbok till ämnet deckare. Alltså - deckare är ju inte min melodi riktigt. Klarar helt enkelt inte av när det blir för spännande, och det gäller både film och böcker. Nej, drama och livsberättelser är mer min melodi, ja, och så sköna trädgårdsböcker då förstås.  Jag vill ju inte bara fundera på hur boken skall sluta när jag läser en bok, nej jag vill njuta av själva berättelsen. 

Men man är ju inte sämre än att man kan försöka. Fick en Camilla Läckberg-bok för ett par år sedan, som jag tänkte att jag skulle ta tag i. Och jo, den var faktiskt riktigt bra! Dock måste jag väl erkänna att jag var tvungen att tjuvläsa på slutet för att få reda på vem den skyldige var, redan efter några kapitel... Ha, ha hur dumt som helst, jag vet! Men när jag hade gjort det kunde jag liksom slappna av och tillgodogöra mig berättelsen. Så skall jag någon gång läsa fler deckare, så vet jag precis hur jag skall göra för att tycka att det är ok.

Är ni lika knäppa som jag, på något område?

måndag 16 januari 2017

På mitt sängbord...


  
...just nu ligger Victoria Skoglunds bok, om hennes trädgård vid sjön... Vilka bilder, vilka ord! Som balsam för själen och perfekt att läsa några sidor som en avslutning på dagen. Hon sätter verkligen ord på hur man som trädgårdsmänniska känner in sin trädgård, och blir som vän med sina växter... 



Hennes katt Sigge får också vara med på ett par sidor, vilket ger boken en extra dimension för mig, som är både trädgårds- och kattnörd... ;-) 

söndag 15 januari 2017

Favorit i repris

Idag får det bli en favorit i repris, för det är ju ingen vanlig dag, det är ju Tulpanens egna dag! Buketten jag köpte häromdan håller sig ännu fint. Jag ställer dem alltid svalt över natten, plockar om dem lite och tar av en bit av stjälkarna efterhand som de växer, så håller de sig fina en vecka om man har tur. 

Söndag och i går snöade det rätt rejält, men idag verkar det vara kring nollan igen, så det smälter väl bort igen. Det kunde ju gärna få vara lite kallt ett tag, tycker jag... 

lördag 14 januari 2017

Materiell lycka!

Hej! 
Lördag och långfrukost! Här är min frukostbricka, med kaffe och chiapudding med apelsiner,  russin och lite mandel, samt en liten påfyllnadsskål med mer frukt, för det räcker ju inte ända ner till botten på chiapuddingen. Det måste ju liksom vara "gosaker" med på varje sked, eftersom jag inte sötar chiapuddingen så smakar den inget i sig själv. 

Vi är lite lata i det här hushållet, och gör alltid pulverkaffe när det bara är vi. Det har vi hållit på med rätt länge, så nu var redan förra vattenkokaren utsliten... ja, här fikas det ganska många gånger per dag, mannen är en riktig "kaffekärring" :-) 

Jag är ju sedan tidigare löjligt förtjust i cremefärgade bulliga köksmaskiner, så det var ju inte så dumt att det låg en ny vattenkokare av märket Smeg i ett av paketen till mig i julas! Materiell lycka och vardagslyx ;-) 

fredag 13 januari 2017

Årets första


En riktig favoritblomma så här års, är tulpanerna, det är väl ingen nyhet kan jag tro! Årets första bukett har nu hittat hem till mig. Det blev ljusrosa - ja, det är nog favoritfärgen på tulpaner - med blåbärsris som fyller ut fint.

Äntligen helg får man väl säga nu, när man jobbat första "långveckan". Nu har jag ju - i princip - aldrig femdagarsvecka, så jag får väl inte klaga på riktigt... och det gör jag väl inte heller, jag är tacksam att jag inte behöver jobba heltid!

I kväll blir det after-work, det skall bli trevligt! 

Önskar er en fortsatt skön fredag - ta det lugnt, ni vet att det är den 13:e idag.... 

onsdag 11 januari 2017

Bucket list

Så här i början av året blir det en hel del funderingar om året som gått, men även funderingar framåt, om vad som kommer att hända, önskningar och nyårslöften. Någonting som verkar vara mycket populärt, kanske inte just nu vid nyåret men ändå,  är de s.k "bucket list", alltså listor över vad man skall göra innan man dör/fyller 30/40 etc... (ja, kanske inte i den ordningen men ändå, ni fattar).

Det här har fått mig att fundera lite över mig själv och en eventuell sådan lista. Men hur jag än funderar fram och tillbaka så kan jag inte komma på något specifikt som jag skulle vilja ha på en sådan lista. Det skrämmer mig lite, är jag  tråkig? VILL jag ingenting? 

Nja, så är det ju inte, jag funderar ju alltid fram och tillbaka, om olika projekt här hemma tex, och om livet i stort och smått... men några drömmar om spännande exotiska upplevelser, som reseäventyr, hoppa bungyjump eller bestiga Mount Everest har jag inte... Visst tycker jag det är roligt att se nya platser, men dels är jag ju flygrädd, och dels är jag helt enkelt inte någon äventyrlig typ! Ja, så en "trist typ" är jag nog, en sån som är nöjd med det lilla livet "hemma på min gata"... som gläds åt blommor och blader och småprojekt hemma. Ja, så är det nog! Mina drömmar och önskningar är i första hand såna som att vi skall få vara friska, att jag skall få se mina barn växa upp, att de skall må bra och tycka om livet! För tycker om livet det gör jag, trots att jag inte har lust att hänga i någon fallskärm eller simma med hajar (eller så är det för att jag tycker om livet som jag inte vill göra det..?) Ja, ni fattar nog vid det här laget! Alla är vi olika, och jag är så här!
Hur är det med er, har ni någon Bucket list? 

ps. bilderna har inget med texten att göra, bara lite sommarbilder från Gnisvärd, en påminnelse om att det vackra ofta finns nära...