onsdag 3 januari 2024

Året som gick

Jag tittar då och då tillbaka i min blogg, och en gång om året har jag extra anledning till det, nämligen när jag gör min återblick över året. 

Jag gör väl som jag brukar, och går i kronologisk ordning, och januari börjar med en bild på den personliga almanackan jag fick av dottern, som hon satt ihop av foton till mig. 


Jag hade som vanligt lite svårt att skiljas från mina favoritjulsaker (och snart är det dags igen) och några fick vara kvar lite längre, som min  häst och min röda skål. 


I februari hade jag ett par inlägg om tavlor och krukväxter (och det lär säkerligen återkomma i år med, eftersom det ännu saknas tavlor här, och krukväxter saknas det med jämna mellanrum hemma hos undertecknad...). 


Med de här två bilderna kan man nästan tro att jag gått avigt, och att det är julbilder igen, med snö och stjärna i fönstret, men nej, det är bilder från mars. Våren kom nämligen av sig lite, eller så var det vintern som tog ett återfall. Och stjärnan i fönstret berodde på att jag väntade på en lampa jag hade beställt, så stjärnan fick allt lysa upp mina dagar i väntan på den. 

I mars var det begravning av min fina faster/fadder, men släkten fylldes också på i år, med två små pojkar, en i januari och en i mars. 

I april fyndade jag fem fina gamla dörrhandtag på nätet, och i samband med bytet fick jag spackla igen hål från de förra handtagen som var större än de här, samt då förstås måla om dörrarna.  Ett lagom projekt i min smak. 

Ett annat, lite mer fysiskt projekt, var att jag fick för mig att flytta cykelställen, som var gjutna i marken, ett digert jobb, men till slut så. Sen låg jag på knä och handskrubbade altanen, det kan man väl också kalla en fysisk utmaning ;) 

April avslutades med manskör och eld i Gnisvärd. 
 
Maj är ljuvlig på många sätt, och vi hann med några mysiga utflykter jag och dottern. 

Planteringskvällar kan också vara ljuvliga, och en kväll möblerade jag om rejält, eftersom jag hade unnat mig en japansk lönn.
 
Lökväxterna kom upp, och jag konstaterade att jag fått fel färg på narcisserna, de laxrosa jag hade beställt visade sig vara knallgula, så när de blommat över drog jag helt enkelt upp dem. 



I juni njöt jag förstås av mina blommor i trädgården. Annars var det varmt och torrt, jag fick en släng av ryggskott, vilket var lite besvärligt när det är bevattningsförbud och man behöver vattna med kanna. Det går nämligen åt en hel del kannor vatten, även i en liten trädgård. Ett annat problem jag hade var att min blogg drabbades av spam, men tack vara bloggvännen Fröken Grön så klarades det upp!  


Även detta år  blev det badpremiär för mig på midsommar. Sen blev det som vanligt en del kvällsdopp under sommaren, men kanske inte riktigt så ofta som det brukar. 

I juli bar mitt körsbärsträd, som jag haft med mig från stora trädgården, sin första frukt, ett endaste litet bär, som dock inte hann mogna helt, innan en glad liten unge på besök norpade det... ;)


Min semester fortsatte ett par veckor till. Några stranddagar blev det förstås men många dagar framför datorn blev det också. Vädret gick från varmt och torrt till mer omväxlande, regn blåst och lite sol om vartannat. 

Mig gjorde det inte så mycket, jag höll nämligen på med ett "hemligt" projekt, jag gjorde en fotobok till dottern som skulle fylla 20 år i augusti, och det var anledningen till de många timmarna vid datorn. Gjorde en liknande bok till stora tjejens 20-årsdag, med bilder och text från deras uppväxt. Ett roligt och pyssligt men ganska tidskrävande projekt.

augusti fyllde alltså dottern år, och gästerna hann väl knappt gå hem efter festen här hemma, innan jag drog igång med min stora renovering. Allt på undervåningen skulle bort, så det var ett kånkande med saker upp till övervåningen. Allt bar jag upp, förutom soffan som jag fick hjälp med att få ut på altanen, där den fick stå invirad i en presenning under markisen. Sen drog jag bort golvlister och målade nya. 


När jag var klar packade jag ihop mig själv och katterna  och flyttade till syrran i Gnisvärd. 

Här, i hennes stora vardagsrum, med litet gästrum bredvid, höll jag och katterna till i en månad. Det var mysigt att leva som sambo med syrran, vi badade en del i havet, gick på restaurang, träffade andra syrran som bor precis intill, drack te om kvällarna framför teven. I samband med vistelsen, så tapetserade jag det här rummet åt henne. 

Samtidigt hemma hos mig, såg det ut så här, när en byggfirma tog bort väggar, satte upp nya, la in golv med mera.  Här finns fler bilder hur det såg ut under renoveringen. 

Glädje och sorg igen, och i slutet av augusti blev det två kyrkobesök, en begravning i Norrköping för min faster, och ett dop för ett syskonbarnbarn, i Gnisvärds strandkyrka. 

September blev varm, kändes som en sommarmånad nästan. Efter en månad i Gnisvärd flyttade jag hem. Då var det dags att kavla upp armarna igen, med städning, upplockning, målning och tapetsering.

Det var också dags för dop igen, nu i Västerhejde kyrka, och vi fick också den glada nyheten att ännu ett litet barn i släkten är på väg, till våren 2024. 

oktober kunde jag äntligen förklara min renovering färdig. Och jag blev nöjd, även om jag inte berättat om det stora strulet som höll på i flera månader, nämligen ett avlopp som krånglade, men allt tråkigt orkar man ju inte dra... Nu verkar det "peppar, peppar" hålla sig, så vi kanske inte skall orda om det vidare. Före- och efterbilder finns här, här och här. 

Jag fick äntligen ner mitt nya träd i jorden, ett eukalyptusvide, som hade stått i kruka sedan i mitten av sommaren. 

Hösten kom sent, det var väl först i mitten av oktober som träden började ändra färg, och i november var det så där vackert med en massa skiftande färger. 

Men hösten kom inte bara sent, den blev kort med, för i mitten av november blev träden så där novemberkala, och sen kom vintern med snö! Rejäl vinter med massor av snö, härligt! 

Mindre härligt var ett vattenproblem som drabbade Gotland, och som höll i sig i en månad, då vi fick koka allt vatten som skulle användas till att dryck, matlagning och tandborstning. 

På det personliga planet var det jobbigt att säga hejdå till äldsta dottern, som hade bestämt sig för en långresa, kanske upp till ett år, på andra sidan jordklotet. 

December började stämningsfullt med en mysig julfrukost på Villa Alma, med jobbet. Julstämningen fortsatte in på ungefär halva december tack vare att snön som kom i november höll i sig så pass länge. Vi hann dock med traditionsenlig grådassigt väder också ;) Och då hann jag få ner lökarna jag beställt i mitten på november, precis innan snön kom. Men sen kom snön tillfälligt tillbaka igen, lagom till jul, det tackar vi för! 

Jag och syrran gick på teater, och sen hade jag en liten julbjudning hemma med goda vänner. 

I december höll jag återigen på med ett hemligt projekt. Dottern hade önskat sig en tavla i julklapp. En med fjärilar, samt att den skulle passa färgmässigt med den förra tavlan hon fick, så det pysslade jag med när hon inte var hemma. 

Veckan innan jul la jag mig sjuk i feber och förkylning. Julen blev sen väldigt lugn, med bara minsta dottern hemma. Inget stort firande med släkten under juldagarna, dock träffades vi istället fredagen efter jul, med knytkalas och varsin klapp från "Secret Santa". Tyvärr fick jag inte en endaste bild därifrån, mobilen fick helt enkelt ligga kvar i väskan, och det är väl egentligen ett positivt tecken, kanske att jag var lite svältfödd på social aktivitet efter sjukdom och lugna juldagar. ;) 

Sista kvällen 2023 blev en middag för två, jag och syrran och en massa god mat och dryck, inte ett helt fel avslut på året!

3 kommentarer:

  1. Det låter som ett fint år som helhet även om det varit lite smolk i form av strul med renoveringar. Ledsamt med begravningen men fint att få nyheten om ett det kommer komma ett litet barn.

    SvaraRadera
  2. Tack för ett härligt bloggår, Gunilla. Jag följer alla dina inlägg med stor behållning.
    Älskar bilden på ditt fina halvmånebord med hästljusstaken och de röda äpplena. Den hästen hade gärna fått galoppera hem till mig, hihi! 💚

    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  3. Kul att se din årskrönika.
    Fint avslut blev det också med lugnt firande av jul och nyår, låter härligt.
    Trevlig trettondagshelg!

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad att du tar dig tid för en kommentar eller en hälsning! Tack!