måndag 16 september 2024

Min trädgård från ovan

Fördelen med att ha en liten trädgård, det är att den får plats på en bild. Jag har inte tillgång till någon drönare, men väl en övervåning, där man lätt kan blicka ut över "ägorna..." fniss...

Jag har roat mig att ta bilder några år i rad nu, och på tal om förändringar i trädgården som är på gång nu i höst, så kommer en liten kavalkad, hur det har sett ut hittills, från ovan.  

Det här är från november 2019, och jag har precis flyttat in med mitt pick och pack, vilket innefattade ca 15 krukade perenner från min förra trädgård, som ställdes här ute lite huller om buller. Pionerna ville jag ha ner innan vintern, resten fick vänta till våren. 

Två somrar senare, augusti 2021, har jag fått rätt bra ordning på trädgården. Det enda som är kvar från när jag flyttade in, är trädet och den rosa hortensian som anas på högra sidan. 

Sen händer egentligen inte så mycket, mer än att trädgården blir lite lummigare. Här är det juni 2022 och trädet var ännu relativt friskt, och hade vacker blomning. 


Två år senare, alltså juni 2024, och trädet är inte fint längre, det såg trött ut även under blomningen. Men det är stort, och jag kommer att sakna det...  

Sist en bild på hur det såg ut för några veckor sen, innan jag började gräva och klippa ner inför staketbytet, och snart skall alltså trädet tas ner. Efter en riktigt torr sommar är gräsmattan grå och trist. Den lär inte bli finare nästa år, utan ett skuggande träd som faktiskt skyddar en del, även om gräset precis under är typ obefintligt numer, det liknar mer ett stampat jordgolv... Vi har ju alltid bevattningsförbud på Gotland, och för att folk skall tycka att det är lite kul (?) att inte vattna gräsmattan, har vi till och med en tävling, om vem som har den fulaste gräsmattan... Inte något man vill vinna precis. 

lördag 14 september 2024

Gult i köket, och en kik på spaljéen

Nämen vad är det för gult på köksbänken...? 
Japp, en hel bricka med skogens guld. Jag är ingen svampplockare, men när någon annan gör det och man får det som gåva, då tackar man inte nej, då tackar man istället allra ödmjukast! Så himla gott ju! 

Nån som är nyfiken på hur spaljéerna blev på baksidan, så kommer en kik här. Det stod klart efter fyra dagars jobb, alltså ca tre veckor efter att jag föst tog kontakt, så jag är väldigt nöjd med den hantverkaren. Som synes är det bar jord och kalt lite här och var, men jag fick ju gräva upp och klippa ner för att de skulle komma åt att bygga. Hortensian grävde jag upp, den vet jag ännu inte var jag skall ha, den ena rosen som stod här gav jag bort till grannen, en ormbunke nere i hörnet flyttades till framsidan. 

Så här finns att göra så småningom. Jag klurar för fullt på hur jag vill ha det. Tips på klängväxter som skulle vara snygga? Jag funderar på att ta en veckas semester lite senare i höst, när det är mer grävbart och ännu lite svalare. Visserligen har vi fått 25 mm regn nu i veckan (tack!) men jag vill även ha en lite mer klar plan när jag börjar, även om den säkert revideras efter hand, om jag känner mig rätt.  

onsdag 11 september 2024

En sommarblomssammanfattning

Oj, det blev ett långt ord i rubriken. Men inlägget, min sammanfattning av årets sommarblommor blir kort. Kort därför att jag brukar inte ha så himla mycket av den varan, det brukar vara några Flitiga Lisor bara. Jag skrev ett inlägg om det i juni, om att de är de enda sommarblommor jag klarar av.   
Nja, nästan så är det ju. Men jag har ett par pelargoner som jag övervintrar. Brukar också köpa till några stycken pelargoner att ha över sommaren, men i år blev det visst inte av. De två jag har var riktigt sega med sin blomning i år, det var först i augusti som de började blomma. 
Vit Lisa som har levererat från första stund! 


Rosa Lisor som varit okej hela säsongen. 

Men några andra sommarblommor köpte jag faktiskt. En Fuchsia som varit helt okej men som nu verkar vara på väg att ge upp.  
 
Samt Blomstertobak och Verbena. Ser ni några såna här? Nej, just det, de överlevde inte... verbenan fick mjöldagg och tobaken blev bara jätterisig, så båda har fått gå i komposten. 

Så summan av kardemumman, Lisor är min grej, så nu vet vi det. 

Men nu är det väl snart dags att plantera lite höstfägring? Som ni ser har det visst smugit sig in ett par små ljung redan!  Eller redan, det är snart mitten av september, men sommarn har ju känts extra lång i år, det var väl först i går som man fick en känsla av att hösten är på väg, för temperaturen hade gått ner litegrann, och det kom en skvätt regn till och med. Idag skall det tydligen regna lite till, så välkommet för här är knastertorrt! Nej, nu tycker jag att vi bestämmer att det är höst. För att markera det byter jag nu till höstheader här på bloggen. Så. 

söndag 8 september 2024

Varm och trött

Vi är en hel vecka in i september, men vädret tror att det är högsommar. Helt galet varmt, som det inte varit på hela sommaren. Det har rört sig mellan 27-29 grader den här veckan, och det är 77 år sen liknande grader uppmättes här på Gotland i september. Puh!  Har varit på stranden flera gånger, vattnet är kristallklart, 19 grader och väldigt skönt! Trots det är jag mätt på det här med strandliv nu, skulle gärna stuva undan strandväskan och inte ta fram den förrän i maj, juni nästa år. 

Igår blev det dock ingen strand, trots värmen. Vi var bjudna på Linds Växthus på födelsedagsfika. Tänkte att det skulle bli varmt att sitta där, men det fanns ju uteservering också, vilket jag aldrig tänkt på förut. Där ute i skuggan var väldigt skönt att sitta.

Men visst blir man trött av värmen? Därför passar Elisas frågor bra den här veckan, så jag hänger på: 

1. När snoozar du?

Varje dag, helg som vardag. Min kropp kan inte gå upp direkt när klockan ringer helt enkelt. Sängen är ju sååå skön på morgonen!  Jag vet, inte klokt att ställa klockan på helgen, ibland försöker jag strunta i det, men nej, då kan jag inte slappna av på nåt sätt, tror att jag skall sova bort hela dan. 

2. När vaknar du före klockan ringer? 

Hm, jag vaknar ju ett par tre gånger varje natt, och vissa dagar vaknar jag straxt innan klockan ringer, men jag går ju inte upp förstås (se fråga 1), utan ligger och morgnar mig, kanske slumrar om en stund tills klockan ringer och jag får påbörja snoozandet.  

3. När går du och lägger dig alldeles för sent? 

Alla vardagar... Det går ju inte att komma i säng tidigt. Jag "skall bara" en massa, på vägen från soffan till sängen. Hamnar ofta vid datorn en stund, och det vet vi ju att där springer tiden iväg... 

4. Är du morgon- eller kvällsmänniska? 

Om det inte framgick av fråga 3, så kan jag berätta att jag är en.... tada - kvällsmänniska. 

5. Hur många timmar sömn får du? 

Vardagar 6-7 timmar, på helgen sover jag i fatt med några timmar till. 

onsdag 4 september 2024

Torkade hortensior, och punktliga hantverkare

I helgen har jag haft trädgårdsgöra, jag har grävt upp en del, och klippt ner en del. Allt för att ge utrymme åt hantverkare nummer två*, som helt planenligt dök upp nu i går! 

Min hortensia Annabelle ville jag inte gräva upp, där den stod i all sin prakt, men jag plockade in en massa blommor, för att minska in den rejält. Det passade väldigt bra för jag hade just läst ett sånt bra tips om hur man torkar hortensior inne hos min bloggvän Anita. Jag har sen förra året en torkad hortensia som ännu står fint, men det var nog bara ett lyckokast att jag lyckades med det. 

Men nu vet jag hur man skall göra när man vill torka hortensior, och det är att ta bort bladen och sätta dem i ett par centimeter vatten, så torkar de långsamt och fint! 

Jag gjorde samma med en av mina andra också. 
Sen blev det en bukett flox av de som ännu var fina, resten kapade jag jäms med marken. Det blev alltså ovanligt tidig rensning inför vintern i år... 

Däremot var mina stäppsalvior så fina nu, så de grävde jag upp och satte i en hink så länge. De har ju sin andra blomning nu, efter nerklippning i somras. Och när jag satte hinken bredvid min kruka kärleksört fann jag en ny kombo som gifte sig fint med varandra! Kanske inte en kombo som är så vanlig eftersom ju salvian egentligen inte har sin blomtid nu när kärleksörten blommar. 

Igår när jag kom hem hade alltså hantverkare nummer två tagit bort staketet, och förberett med plintar (heter det så?) som han satt i backen. Ja, som ni ser har han ändå en hel del växter att kliva omkring på, trots rensning... Men han är ung och verkar smidig ;) 

 *Om ni undrar varför jag kallar honom för hantverkare nummer två får ni läsa mitt förra inlägg. 

söndag 1 september 2024

Förändringar på gång

Plötsligt händer det... Ingen minns säkert det här, men jag hade ju planer för min trädgård på baksidan, att jag ville ha ett slags spaljéstaket i form av armeringsnät mellan mig och grannarna. I januari 2023 skrev jag ett inlägg om det. 

Hösten 2022, alltså två år sen, tog jag kontakt med en hantverkare som min granne kände, och han var här och tittade. Vi kan kalla honom hantverkare nummer ett. Sen hände ingenting. Hösten ett år senare kom en offert, men den var väldigt otydlig så vi hade några följdfrågor. I mars i år kom ett mejl, med frågan om vi ännu var intresserade... Jag skrev tillbaka att ja, om han kunde precisera vad som ingick, samt så ville jag veta mer exakt när han kunde utföra det... Suck. Ja det var inte som att jag gick och tänkte på det här ofta, jag kunde ju varit mer på själv, eller kontaktat någon annan, men hur det var så föll det i glömska. 

Men nu, för ett par veckor sen fick jag för mig att nu vill jag faktiskt ha det här gjort. Det behöver göras på hösten, för på våren vill jag inte ha några folk som klampar omkring på mina pioner och annat ömtåligt, och om inget händer nu så går ett år till! Så jag kontaktade en annan firma. Två dagar senare stod han här i min trädgård, hantverkare nummer två alltså, på klockslaget när han hade sagt att han skulle komma (ja, jag gav honom positiv feedback för det!). Och fyra dagar senare kom det en offert, och enligt den kan han börja nu om ett par veckor! Nämen än är undrens tid inte förbi! 

Men vet ni vad det lustiga var.... Dagen efter jag fått den offerten, så kom det ett mejl från hantverkare nummer ett... med en offert! Som var tydlig och klar. Nämen dra mig baklänges, "bara" två år efter han var här och mätte... Och typiskt nog var den offerten billigare än hantverkare nummer tvås, men icke att jag litar på denne man! 

Så nu hörrni, om allt går som det skall så blir det en rejäl rockad här i trädgården. För med spaljéer som "plank" kan jag sätta lite annat runtom, så jag planerar som bäst vad jag vill ha, vad som skall vara kvar och vad nytt skall bli. Nämen det här är kul, har längtat efter  att göra om, planera och sen sätta planerna i verket. Men till att börja med skall jag klippa ner och även gräva upp några växter, så att han kommer åt att sätta dit staketet. 

Perennerna som ändå vissnar ner på vintern kan jag ju bara klippa ner men den här hortensian får jag helt enkelt gräva upp så länge. Mitt stora, numer risiga syrenträd skall ju också bort nu i höst... Så ja, det är förändringar på gång, och det lär se väldigt kalt och tråkigt ut innan jag kommer i ordning igen. Men det får väl se lite hejkon bacon ut här i trädgården nu i höst, det hör till när man håller på med  projekt!